Julebakst
Når julen står på gløtt er vi alle forventningsfulle til denne tiden, og det er mye som skal forberedes. Gaver skal handles, huset skal pyntes, maten skal forberedes og julebaksten skal ligge godt bevart i sine kakebokser. Det er bare å brette opp ermene, men start forberedelsene i god til slik at juletiden kan nytes med lave skuldre!

Oppskrifter på julebakst
Det blir liksom ikke jul uten julebakst, og mange foretrekker å bake julekakene sine selv.
Ofte smaker hjemmebakt bedre enn kjøpte julekaker, og mange bruker oppskrifter som er gått i arv fra generasjon til generasjon. Vi baker med stolte tradisjoner til jul. Gode barndomsminner ønsker vi gjerne å viderefører til egne barn, men fra tid til annen dukker det opp nye spennende oppskrifter som blir nye favoritter.
Gamle julekaker
Komfyren kom til Norge på 1800-tallet og det er først etter den tid at julebaksten for fullt ble en baketradisjon til jul.
Julebakst er delt inn i tre kategorier: smultbakst, jernbakst og bakst med hevemiddel som bakepulver eller gjær.
Julekaker bakt i jern har lengst tradisjon her i landet, slik som Goro eller “Gode raad” som de tidligere ble kalt. Blant smultbakst er Fattigmann en av den eldste julesortene. Pepperkaker er faktisk også en gammel slager. Denne kakesorten skal har gjort sin inntreden allerede på 1600-tallet. Det var lenge før komfyren fikk plass i folk sine hjem, og ble derfor kaker den gang bakt på gårder hvor de hadde bakerovn.
Tradisjonell julebakst
Mange står fast på å bake syv slag julekaker til jul. Hvilke oppskrifter disse slagene inneholder varierer fra hjem til hjem. Noen har sterke tradisjoner de står fast ved fra år til år, mens andre velger å prøve noe nytt fra tid til annen.
De mest brukte oppskriftene:






Andre populære julekaker
I løpet av de senere årene har vi eksperimentert mer og mer med året julebakst. Det er blitt født flere sorter vi holder tett til brystet. Mye inspirasjon henter vi fra ferieturer i utlandet, blogger og via sosiale medier. Det kommer også stadig flere produkter i butikkhyllene vi kan bake med. Det bidrar til mer spennende og varierte julekaker.
Sarah Bernhardt smaker godt året rundt, men er spesielt populært å lage opp mot jul. Med ferdig kjøpt kransekakemasse, er det lett å lage disse godbitene. I tillegg er de fri for gluten for familiemedlemmer som ikke tåler det. Denne kaken er opprinnelig dansk, men bærer navnet fra den franske skuespilleren Sarah Bernhardt.

Napoleonshatter er også danske tradisjonelle julekaker. Kombinasjonen med mørdeig og ekte marsipan smaker utrolig godt sammen. Dette er en julekake du virkelig vil kose deg med!

Risboller er enkelt å lage og faller godt i smak hos både barn og voksne. De er populære i barneselskaper, og er ofte å finne på kakebordet til jul.

Italienske biscotti, eller Cantuccini som de også kalles for i Italia, er små tørre kaker med lang holdbarhet. Biscotti kan lages med forskjellige type nøtter, tørket frukt, sjokolade eller annet godt.
HVOR LANG HOLDBARHET ER DET PÅ JULEBAKSTEN? – les mer om holdbarhet!
Julekonfekt
Konfekt er både artig og spennende å lage selv. Det tar ikke lang tid og er ikke spesielt vanskelig. Dessuten har hjemmelaget konfekt ofte lang holdbarhet – opp til 4 uker hvis du lagrer den svalt i en tett boks. Med gode råvarer som utgangspunkt, kommer du langt.

Bruk aller helst en marsipan med minst 50 % mandler. Den har en fin balanse av nøtter og sukker. Dessuten gir marsipan med mye mandler litt mer tyggemotstand, men smaken er den viktigste.
Marsipan kan smaksettes med mye godt. Finn frem din favorittlikør, konjakk eller essens og kna litt av denne inn i marsipanen. Du vil ikke angre på det. Vil du ikke bruke alkohol i konfekten kan den også smaksettes med raspet appelsinskall, bløt nougat, kakao eller andre typer aromaer. Prøv deg frem for å finne den kombinasjonen du liker beste selv.
For at marsipanen ikke skal bli tørr under lagring, bør du dekke den med smeltet sjokolade. ODENSE har både hvit, melk og mørk sjokolade å velge mellom. For at sjokoladen på konfekten skal bli blank og fin, er det viktig å temperere sjokoladen riktig.
Les også: HVORDAN TEMPERERE SJOKOLADE
Lussekatter og andre skatter
Den 13. desember er dagen for feiring av Sankta Lucia. Lussekatter bakes tradisjonelt sett til denne dagen og er en skikk vi har tatt mot oss med et stort hjerte fra våre gode naboer i Sverige. Lussekattene er svært populære i luciatog som gjerne gås i barnehager og på skoler. For de som er litt eldre, setter også pris på god gjærbakst bakt denne dagen.
ER DU KLAR TIL Å BAKE? – Se våre oppskrifter på gjærbakst til Sankta Lucia.
Unngå stress
For å unngå stress i julestria kan mye av julebaksten bakes i god tid før jul, ofte 1 – 2 måneder før jul. Legg først en plan på hva du vil bake selv, og hva du eventuelt velger å kjøpe ved siden av. Sett av tid i løpet av et par kvelder eller kanskje du har bedre tid i helgene.
HVOR LANG HOLDBARHET ER DET PÅ JULEBAKSTEN? – les om holdbarhet på julekaker
Mange av julekaken er også koselig å bake sammen med barn eller barnebarn. De lærer av dine gode triks og dere skaper gode minner sammen.
Vi ønsker deg en god førjulstid!