Ofte stilte spørsmål om surdeig

Spørsmål om surdeig dukker stadig vekk opp, og det er ikke rart det er mange spørsmål rundt dette magiske produktet. Er den ferdig kjøpte like bra som den man lager fra bunnen av, og hva er forskjellen på hjemmelaget og bakeklar surdeig? Vi vil forsøke å forklare deg så godt vi kan!

Fin og grov surdeig i klare syltetøyglass med

SPØRSMÅL  OG SVAR

 

Hva inneholder posen med surdeig?

Posen inneholder en flytende aktiv surdeig av fullkornshvete med levende surdeigskultur av vann og fermentert fullkornshvetemel. Produktet inneholder 46 % fullkorn.

 

Er det et helt naturlig produkt?

Ja, produktet er 100% naturlig, uten kunstige tilsetningsstoffer og er produsert i vår egen surdeigsfabrikk på Hvam.

 

Hva er forskjellen mellom denne surdeigen og den man lager selv?

Idun Mors hjemmebakte – Ekte surdeig av fullkornshvete er en aktiv surdeig, klar til bruk for deg som ikke ønsker å bruke tid på dyrke frem egen surdeig fra bunnen av.
Du slipper å bruke tid på å mate vår bakeklare surdeig og den kan benyttes hver gang du får lyst til å bake et surdeigsbrød. 
Vår surdeig endrer ikke smak eller kvalitet – du vet hva du får hver gang. Lager du egen surdeig fra bunnen av, kan både smak og kvalitet endres med tiden. Den smarte emballasjen gjør at surdeigen er like aktiv som den du lager fra bunnen av. Ved å tilsette små mengder med fersk gjær når du baker, får du luftigere brød med kortere hevetid.

 

Kan man lage egen surdeigskultur med den ferdigkjøpte som base?

I prinsippet kan man det. Man kan bruke den som et utgangspunkt for å lage egen surdeigskultur. Vær oppmerksom på at resultatet påvirkes av hvilken type mel du bruker, tid og temperatur. Du vil uansett ikke få helt eksakt samme produkt som det opprinnelige.

 

Hvorfor skal man kjøpe ferdig surdeig, når man kan lage den selv?

Man sparer først og fremst tid. Det tar 5-7 dager å dyrke frem sin egen surdeig fra bunnen av. Når den er dyrket frem, skal den mates hver uke med mel og vann for å holde den levende. Med bakeklar surdeig, kan du bake surdeigsbrød når det passer deg – uten å måtte dyrke frem en surdeig på forhånd. 

 

Hvorfor anbefaler dere å tilsette litt gjær ved siden av surdeigen?

Selv om vår surdeig er aktiv, anbefaler vi å tilsette litt gjær for å oppnå best mulig bakeresultat. Ved å tilsette en liten mengde gjær, vil brødet garantert heve som det skal og du får samme bakeresultat hver gang. Det gjelder både for vår bakeklare surdeig og eventuelt den du lager selv. Baker man surdeigsbrød helt uten gjær, kreves det svært god kunnskap og mye lenger heve tid – opp til 48 timer. Surdeig inneholder gjær som kommer naturlig fra melet. Denne gjærstammen er ikke den samme som i fersk- og tørrgjær og har dermed ikke samme hevekraft.

 

Andre baketips

Scroll to Top