Om Belcolade sjokolade

På 80-tallet, da mange av de største belgiske sjokolade produsentene ble kjøpt opp av utenlandske selskaper, ble det bestemt å opprette et eget selskap for å beskytte en av de mest dyrebare elementene i Belgias kulinariske arv - The Real Belgian Chocolate.

Belcolade kakaobønner som ligger i hendene på en mann. Foto.
Tørkede kakaobønner fra frukten på et kakaotre.

Hva er Belgisk sjokolade?

På 80-tallet, da mange av de største belgiske sjokolade produsentene ble kjøpt opp av utenlandske selskaper, ble det bestemt å opprette et eget selskap for å beskytte en av de mest dyrebare elementene i Belgias kulinariske arv – The Real Belgian Chocolate. Som et resultat ble merkevaren Belcolade lansert i 1988.

Belcolade tilbyr den fineste sjokolade produsert eksklusivt i Belgia. Den nye merkevaren, Belcolade, var ikke bare en ny merkevare, men også høydepunktet for en kollektiv lidenskap for den unike smaken av «Ekte Belgisk Sjokolade».

Alt ble utviklet fra bunnen av – navn, råvarer, resepter, produksjon, pakking, kommunikasjon og markedsføring. På 25 år har Belcolade blitt verdenskjent som «The Real Belgian Chocolate» og blitt den foretrukne leverandøren til sjokoladebrukere og sjokoladeforretninger over hele verden.

Idun Industri har markedsført Belcolade sine produkter i Norge siden år 2000.

 

Det starter med kakaobønner

En bonde som høster frukten fra et kakaotre. Foto.

Bonde høster inn frukten fra et kakaotre.

Det hele starter med det beskjedne kakaotreet. Det blir dyrket i den smale subtropiske stripen rundt ekvator (mer spesifisert i sonen mellom 23 ° nord og 23 ° sør). Kakaotreet er kilden til all smak og kvalitet på eksklusiv sjokolade.

De største kakaoproduserende landene er Elfenbenskysten og Ghana. Men selv om kakaobønner liker varme, trives de ikke å bli utsatt for konstant solskinn. Av den grunn vokser de i skyggen av større nabotrær. Etter befruktning vil blomstene som vokser ved stammene til kakaotrærne utvikle seg til fargede frukter.

 

Røde kakaobønner på et kakaotre. Foto.

Kakaofrukten på et kakaotre i Pico Bonito skogen, Honduras. Foto © Kevin Schafer/Corbis

Når frukten er moden, blir den håndplukket ved hjelp av kniv for å unngå og skade trærne. Skallet fjernes fra kakaobønnene, bønnene legges ut sammen med kakaomassen, fermenteres og tørkes – alt dette gjøres i opprinnelseslandet. Etter tørking blir mesteparten av kakaobønner sendt til Europa og Amerika, hvor en spesialmaskin splitter dem og frigjør selve bønnene. Bønnene blir røstet og finmalt – en viktig prosess som er helt avgjørende for kvaliteten på sluttproduktet. Produktet man får etter denne prosessen kalles kakaomasse.

Kakaomassen inneholder ca. 55 % kakaosmør og ca. 45 % kakaopulver, som senere blir presset sammen til kakaosmør og kakaopulver. Kakaosmøret brukes til å redusere viskositeten på sjokoladen. På dette tidspunkt vil Belcolade sine sjokoladespesialister bruke sin kunnskap og
teknikk. Deres arbeid er komplekst sammensatt og involverer tre vitale prosesser som gjør belgisk sjokolade så unik: Utvelgelsen av råvarene, raffineringen og utmalingen (conching) av den aktuelle sjokoladen.

For å oppnå den delikate smaken på Belcolade, starter man altså med en grundig utvelgelse av råvarene. Man velger kun de beste kvalitetene på kakaobønnene fra rundt omkring i verden og sikrer at disse blir fagmessig sammensatt. Ekspertteamet fra Belcolade analyserer råvarene på fabrikken i Erembodegem for å sikre at kun den beste kvaliteten blir benyttet på kakaomassen, kakaosmøret og de andre ingrediensene som inngår. Naturligvis brukes kun 100 % kakaosmør og 100 % naturlig vanilje.

 

Neste trinn involverer blandingen av ingrediensene. Det benyttes forskjellige typer ingredienser avhengig av hvilken type sjokolade
som skal produseres. Sjokolademassen blir deretter raffinert. Belgisk sjokolade er kjent for sin glatte konsistens og gode munnfølelse. Her følger to avgjørende trinn i prosessen. Først blir alle partiklene knust og malt til samme størrelse (150 mikrometer). Deretter blir sjokoladen gjort enda finere (ca. 20 mikrometer), som er følelsesmessig under det nivået en menneskelig tunge kan kjenne, som sikrer en glatt og kremet tekstur. Så finslipes (conches) sjokoladen ytterligere for å sikre en perfekt tekstur. Eventuell gjenværende fuktighet eller flyktige aromaer blir fordampet under dette trinnet, mens de ønskede smakskomponentene blir dannet på grunn av tett kontakt med sukker, melkepulver og kakaomasse. Dette er det avgjørende trinnet på hvordan man utvikler den rette smaken til en Belcolade sjokolade.

Ren belgisk sjokolade, flott dandert på et brunt bord. Foto.

Belcolade sjokolade.

Neste trinn er å fremskaffe rett viskositet på sjokoladen ved å tilsette kakaosmør, avhengig av bruksområdet for sjokoladen. Bakestabil sjokolade f.eks. krever mindre kakaosmør enn flytende overtrekksjokolade. Tilslutt blir sjokoladen temperert, som gjør at den stivner og krymper. Dette trinnet i prosessen er viktig for å gi sjokoladen god munnfølelse (smelte) og en
skinnende glans. Nå gjenstår kun pakking og transport.

 

LAST NED BROSJYRE

 

 

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Vil du ha inspirasjon, nyheter og tilgang til tidsriktige oppskrifter anbefaler vi at du melder deg på vårt nyhetsbrev. Da holder du deg oppdatert på nye trender og produktnyheter.

La deg inspirere til nye, smakfulle valg på din meny.