Gjærfløte suverent best for miljøet

Er du opptatt av å handle klimasmart, er valget enkelt; Gjærfløten har mer enn halvparten så lavt klimaavtrykk som tørrgjær. Dette ble dokumentert i et miljøregnskap som Østfoldforskning gjorde for Idun Industri i 2010.

Gjærfløte i fabrikk.

Lavere klimaavtrykk med gjærfløte

Vi produserer både gjærfløte, pressgjær og tørrgjær på gjærfabrikken i Rotebro, Sverige. Gjærfløten kan brukes til all slags gjærbakst og ble for alvor tatt i bruk som alternativ til pressgjær eller tørrgjær på midten av nitti-tallet. For miljøet er dette svært positivt og det har det alltid vært, men nå mer aktuelt enn noen gang.

Fremstillingen av flytende gjær, er langt mindre energikrevende enn fremstillingen av annen gjær. Denne type fløte dannes når gjæringsprosessen er avsluttet i gjæringskarene og krever ingen ytterligere prosessering som pressing eller tørking. Tørrgjær, som gjennomgår begge disse prosessene, har derfor et langt høyere klimaavtrykk enn flytende gjær. Legger man til at gjærfløten enten leveres med tankbil og pumpes direkte inn i produksjonsanlegget ti bakerier, eller i returnerbare containere, blir klimaeffekten enda større da produktet ikke skaper avfall som folie, plast, papir eller kartong.

Bærekraft veier tungt for de seriøse aktørene i næringslivet i dag. Men vi erkjenner at klimafordelene ved bruk av gjærfløte nok ikke har fått nok oppmerksomhet.
Også for arbeidsmiljøet er gjærfløten et smart valg. Fordi den enten pumpes rett inn i kundens tankanlegg eller trilles inn i container, er det ingen manuell håndtering i varemottaket, og de ansatte spares for tunge løft. Bruk av gjærfløte gir også økt effektivitet i forhold til dosering. Gjærfløte er enklere å dosere nøyaktig og blander seg raskere inn i deigen. Noe som også krever mindre energi selv om dette er marginalt.
Det er veldig mange gode grunner for å slå et slag for flytende gjær. At gjærfløte er det beste valget med tanke på produksjon av bærekraftig gjærbakst, er det ingen tvil om.

Slik kan du produsere bakervarer av høy kvalitet på en trygg, effektiv og bærekraftig måte:

 

Miljøregnskap

I 2010 utarbeidet Norsus (tidl. Østfoldforskning) et miljøregnskap hvor man sammenlignet tørrgjær, pressgjær og gjærfløte. Resultatene viser tydelig at flytende gjær er den mest miljøeffektive måten for produksjon og distribusjon av gjær innenfor Norges grenser for alle vurderte miljøpåvirkningskategorier.

 

Klimaanalyse – energiforbruk

Enegriforbruket ved produksjon og transport av gjærfløte sammenlignet med tørrgjær, viser at energiforbruket er 5 ganger mer for tørrgjær. Energiforbruket i analysen er omregnet til m³ olje.

 

Gjærflte tabell

Ekstra energi
Gjærfløte 0 m³ – tørrgjær 4,1 m³.
Tilsetning av emulgator, stivelse og økt bruk av rengjøring- og desinfeksjonsmiddel. Overføring av gjærfløte til filter, filtrering, pakking.

Tørkeprosess
Gjærfløte 0 – tørrgjær 69 m³.
Igangkjøring av tørke og selve tørkeprosessen.

Transport
Gjærfløte 15,6 m³ – tørrgjær 3,6 m³.

 

Gjærfløten er uten tvil det suverent beste valget for miljøet, men også viktig å få med seg at flytende gjær har flere andre positive egenskaper som:

– Enkel dosering (nøyaktig)
– Blander seg raskere inn i deigen (mindre energi)
– Gir mere robuste og tolerante deiger for automatisert produksjon
– Ingen avfallshåndtering

 

Er du interessert i å vite mer om IDUN Gjærfløte og hvilke fordeler dette har for miljøet og produksjon av gjærbakst? Ta kontakt med salgsdirektør Trond Wenner eller en av våre salgskonsulenter

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Vil du ha inspirasjon, nyheter og tilgang til tidsriktige oppskrifter anbefaler vi at du melder deg på vårt nyhetsbrev. Da holder du deg oppdatert på nye trender og produktnyheter.

La deg inspirere til nye, smakfulle valg på din meny.