På tide å modernisere kransekaken

Vi elsker tradisjoner, men trenger de å være så – vel, tradisjonelle? Ta kransekaken, for eksempel. Ring på ring på ring er jo fint, og ikke et vondt ord om norske flagg og smellbonboner, men det er lov å tenke nytt. Det er slik tradisjoner starter.

Kransekakehjerter på svart bakgrunn.

Selv kransekaken var jo en spennende nyvinning en gang. Allerede på 1600-tallet ble det moteriktig å pynte fastbordet med såkalte skuebrød, flotte, iøyenfallende kaker og pyramider av frukt på festbordene nedover på kontinentet.

Da kransekaken var ny

Kransekake til Jul

PYNTET TIL JUL: Selv en tradisjonell kransekake kan pyntes så den fremstår som stilig og moderne.

Kransekaker, slik vi kjenner dem i dag, dukket imidlertid først opp i Danmark på slutten av 1700-tallet – en innovasjon basert på mandelkransen, som på den tiden allerede var godt kjent.

Vi kan se omtrent når kransekaken spredde seg i Norge: Mandelkransen, bestående kun av eggehvite, mandler og sukker, er med i Norges første trykte kokebok, Maren Elisabeth Bangs Huusholdnings-Bog fra 1831. Men først i tredje utgave av samme bok, åtte år senere, kom forslaget om å sette dem sammen «Til 14 Ringers høide, den ene Ring mindre end den anden…».

Konditorer på den tiden nøyde seg imidlertid ikke med å stable ringer og bygge tårn. De brukte kransene til å lage kurver og andre kreasjoner. Den aller første kransekaken var visstnok ikke et tårn i det hele tatt: Ringene var satt sammen til et overflødighetshorn som lå på bordet, fylt med alskens andre godsaker.

La deg inspirere

Fortsatt kan man finne mange kreative vrier på den tradisjonelle kransekaken om man leter litt på nettet.

 

Kransekake Sjokoladepynt

PYNTET TIL BALL: Pyntet med sjokolade og gullstøv får kaken et helt annet uttrykk enn vi er vant med fra kransekaker.

Kanskje vi også skal la oss inspirere av den kreativiteten, nå når vi nå går mot en ny høysesong for kransekaker? For til tross for alle tradisjonene som omgir kransekaken, er det ikke gitt at den må se ut nøyaktig slik vi husker den fra barndommen.

Kransekakehjerter

RING, RING: Kransekakeringene ikke være helt runde. Kransekakemasse egner seg til mange ulike, kreative former.

Det viktige er at kaken er et staselig midtpunkt på festbordet, og er søt og seig og god å bite i. Men hvis du virkelig vil imponere, gjelder det å tenke nytt.

Festkake

FESTKAKE: Tall og bokstaver av sprøytet kransekakemasse, fantasifullt pyntet, gir en helt annen måte å skape en spennende og iøyenfallende festkake.

Hvorfor ikke eksperimentere med kreative kransekaker selv? Med vårt utvalg av kransekakemasser, er det lett å komme i gang.

Kransekakestang

DELIKAT: Kransekakestenger som dette er ikke høyreist som en vanlig kranskekake, men minst like lekkert og innbydende.

Tar du utfordringen? Send oss gjerne et bilde av kreasjonen din på Facebook, sammen med en kort beskrivelse. Vi gleder oss til å se hva du lager.

Hvis du vil vite om det når vi har kampanjetilbud på kransekakemasser i Iduns kundeportal, eller har andre gode tilbud og inspirerende kampanjer, pass på at du mottar nyhetsbrevet vårt. Hvis ikke du allerede abonnerer, kan du melde deg på ved hjelp av skjemaet lenger ned på siden.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Vil du ha inspirasjon, nyheter og tilgang til tidsriktige oppskrifter anbefaler vi at du melder deg på vårt nyhetsbrev. Da holder du deg oppdatert på nye trender og produktnyheter.

La deg inspirere til nye, smakfulle valg på din meny.