Boller og søt hvetebakst

Stekt rosettbakkels på et hvitt fat.

Rosettbakkels

Rosettbakkels er smultbakst og er en av julens flotteste småkaker, men må stekes i et rosettbakkelsjern.  Jernet varmes opp i den oppvarmede smulten , duppes i røra og stekes i den varme smulten til rosettene er gylne. Servér gjerne rosettene sammen med en god multekrem – det smaker ekstra godt.

Bolledeig på en trefjøl med en kjevle bak.

Bolledeig

En bolledeig kan brukes til mye forskjellig gjærbakst, men rene hveteboller synes vi skal være søte og gode. I denne oppskriften bruker derfor en god mengde melis som gir gode og søte boller. Ønsker du ikke fullt så søte boller, kan du selvsagt redusere mengden med melis.

Kanelsnurrer eller kanelboller med melisglasur

Kanelsnurrer eller kanelboller

Kanelsnurrer eller kanelboller med hjemmelaget kanelfyll er vel noe av det beste som finnes. Denne gjærdeigen er ikke like søt som en bolledeig, siden snurrene skal fylles med et søtt og godt fyll. Deigen kan selvsagt brukes til knuter, skoleboller og annen søt gjærbakst med godt fyll.

Nystekte hveteboller uten melk.

Hveteboller uten melk

Hveteboller uten egg og melk! Det kan skje at kjøleskapet ikke inneholder en melkedråpe og at du er tom for egg. Ikke fortvil, boller kan bakes uten dette. Har du rosiner eller hakket sjokolade, kan bollene gjerne tilsettes dette for enda mer smak.

Glutenfrie skoleboller med vaniljekrem og kokos.

Glutenfrie skoleboller

Glutenfrie skoleboller kan være en utfordring å lage. Ikke fortvil, for ved bruk av potetmospulver blir bolledeigen mer smidig og du får et saftig og godt resultat. Med denne oppskriften kan du bake mye annen god gjærbakst ved siden av de glutenfrie bollene!  

Nystekte rosinboller på et stekebrett.

Rosinboller

Rosinboller er alltid godt, og enda bedre blir de hvis du bløtlegger rosinene først. I denne oppskriften legger vi rosinene i vann før de tilsettes bolledeigen. Rosiner som har vært bløtlagt, gjør bollene ekstra saftige. Med fersk gjær for søt hvetebakst og tryllemiddelet Luftigere bakst, blir dette luftige og saftige rosinboller!

Bolledeig uten egg på et bakebord.

Bolledeig uten egg og melk

Bolledeig uten egg og melk! Med denne grunndeigen på søt gjærbakst kan du lage snurrer, knuter, eller hva du måtte ønske.  

Boller med sjokolade

Boller med sjokolade

Boller med sjokolade smaker alltid godt, men ikke all sjokolade er like godt egnet, siden sjokoladen smelter under steking. Desto mørkere sjokolade, jo mindre fett er det i sjokoladen og dermed mer egnet er den til steking. Bruk helst 55 – 70 % sjokolade som hakkes i mindre biter og blandes inn i deigen.

Hveteboller med sukker på toppen.

Hveteboller med sukker

Hveteboller toppet med sukker i forskjellige farger er supre å lage til barneselskapet. Sukkeret farges med konditorfarge og strøs på bollene til slutt. Pynt gjerne med dekorative pyntepinner for å gjøre ekstra stas på bollene!  

Glutenfrie boller med melis på toppen.

Glutenfrie boller

Glutenfrie boller med kjempegod smak! I stedet for å bruke rosiner i oppskriften kan den varieres med hakket sjokolade, nøtter eller annet godt. Litt glasur på toppen gir ekstra smak!

Scroll to Top