Vår historie

Vår historie strekker seg tilbake til det gamle Kristiania på slutten av 1800-tallet.
Siden da har tusenvis av ansatte jobbet hver dag for å skape gode produkter til bakeglade nordmenn. I dag er Idun Industri en del av Orkla Food Ingredients (OFI) som er en ledende aktør av bakeingredienser i Norden med salgs – og distribusjonsselskaper i 22 land.  

Vår historie viser et svarthvitt bilde fra den gamle gjærfabrikken.

 

Gjær til folket

På sletten rett over Bjølsenfossen startet Kristiania Pressgjærfabrikk produksjon i 1883. Fabrikken ble etablert i små lokaler i Treschowsgate 1 på Sandaker. Gjær og mel måtte til for å brødfø den sterkt økende befolkningen. Den gang ble gjær solgt i 1 kilos forpakninger til landhandlerier rundt omkring i landet. Det var også mange små bakerier og gårdsbakerier på denne tiden, så en del familier skaffet seg også gjær gjennom disse. Folk som bodde i grisgrendte strøk, lagde surdeig siden de ikke fikk tak i ferdig gjær. Denne ble da brukt ved baking av brød.

I 1918 ble gjærfabrikken slått sammen med flere konkurrenter under navnet De norske Gjær- og Spritfabrikker AS. Det ble i tillegg til gjær også produsert ketchup, eddik, buljong og en rekke andre produkter under merket Norex. Det var først i 1932 at produktene fikk merket Idun.

Produksjonen foregikk flere steder i landet, blant annet Oslo, Trondheim, Moss, Rakkestad og Skien. I 1991 ble vi kjøpt av Orkla og selskapet Idun Industri AS ble opprettet som et selvstendig datterselskap. I den forbindelse ble blant annet Idun ketchup overført til Stabburet som er en del av Orkla Foods Norge.

 

Norex og Idun

De norske Gjær- og Spritfabrikker produserte gjær, eddik, buljong, og andre næringsmiddelprodukter under merket Norex. Lenge var fabrikken på Sandaker kjent som Norex-fabrikken. I 1960 ble De norske Gjær- og Spritfabrikker fusjonert med De Forenede Bakeres Gjærfabrikk i Moss, som hadde etablert datterselskapet Idun Fabrikker AS i 1932. Idun-Norex AS ble etablert som datterselskap og fortsatte med koordinert produksjon på Sandaker og i Moss.

I 1979 ble morselskapet De norske Gjær- og Spritfabrikker AS og datterselskapet Idun-Norex AS fusjonert til Idun Fabrikker AS. Gjær og pulverprodukter ble produsert i Oslo og Trondheim, mens dagligvare produkter som ketchup, sennep, dressinger, snacks osv. ble produsert i Moss.

 

Iskrem

I 2005 kjøpte Idun Industri AS det svenske selskapet Candeco Confektyr AB, en produsent av ingredienser og dekorprodukter til is -, sjokolade – og bakeriindustrien. Videre samme år ble selskapet Nimatopaal AB kjøp, og isbarkonseptet «NIC» ble dannet (Nimatopaal, Idun, Candeco). Gjennom en rekke oppkjøp i etterfølgende år har «NIC» konseptet vokst seg til å bli en stor nisjevirksomhet, med fotfeste i flere europeiske land.

 

Orkla

Orkla er en ledende leverandør av merkevarer og konseptløsninger til dagligvare -, storhusholdnings – og bakerimarkedet i Norden, Baltikum og utvalgte markeder i Sentral-Europa og India. Orkla er notert på Oslo Børs og har hovedkontor i Oslo. Konsernet hadde i 2019 en omsetning på ca. 42 mrd. kroner og hadde ved årsskiftet ca. 18.300 ansatte.

 

Orkla som en del av vår historie

Gjennom flere fusjoner ble gjærfabrikken innlemmet i Orkla i 1991 som er en betydelig del fra vår historie. Produksjon av dagligvareprodukter ble flyttet til andre produsenter i Orkla, mens Idun Industri AS ble rendyrket mot bakeriingredienser. Orkla utviklet seg til å bli Norges største og etter hvert et av Nordens store industrikonglomerater. Idun Industri AS var på begynnelsen av 2000-tallet blitt et konsern for produksjon av bakeingredienser, med produksjon flere steder i Norge. I 2000 ble den svenske gjærprodusenten Jästbolaget AB kjøpt av Orkla.

Da gjær fra 2005 mistet sin tollbeskyttelse besluttet Idun Industri AS å avvikle den norske gjærproduksjonen. Orklas svenske datterselskap Jästbolaget ved Stockholm hadde nok kapasitet til å forsyne også det norske markedet med gjær. Avviklingen hadde også sammenheng med strengere krav til rensing av lukt. Idun Industri flyttet samtidig hovedkontor, hovedlager og pulverproduksjon til Hvam utenfor Oslo, hvor vi fortsatt er lokalisert i dag.

 

Orkla Food Ingredients

Orkla Food Ingredients er den ledende aktøren innen bakeingredienser i Norden, og har i tillegg voksende markedsposisjoner i utvalgte land i Europa.

De største produktgruppene er margarin og smørblandingsprodukter, gjær, bakehjelpemidler og bakemikser til brød og kaker, marsipan og tilbehør til iskrem. Orkla Food Ingredients har salgs – og distribusjonsselskaper i 22 land som sikrer nærhet til bakerier og øvrige industrikunder gjennom delt kunnskap og inspirasjon.

 

VIL DU VITE HVA VI GJØR I DAG?

Les mer om oss

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Vil du ha inspirasjon, nyheter og tilgang til tidsriktige oppskrifter anbefaler vi at du melder deg på vårt nyhetsbrev. Da holder du deg oppdatert på nye trender og produktnyheter.

La deg inspirere til nye, smakfulle valg på din meny.