Go Back

Iskake med marengs

En eventyrlig flott iskake med marengs og flere lag med iskremsauser, som fudgesaus og sjokoladesaus – og toppet med sjokoladetrekk som stivner på isen. Denne iskaken vil det ta litt tid å lage, men det er SÅ verdt det. Det kan ikke bli annet enn magisk når denne nydeligheten serveres!
Iskake med marengs

Ingredienser

SJOKOLADEMARMORERTE MARENGSBUNNER

MARENGS TIL DEKOR

  • 2 stk eggehviter
  • sukker (for mengde: se fremgangsmåte)

ISKREMBASE

SAUS TIL FØRSTE OG TREDJE LAG

KREM SOM SKAL UTENPÅ KAKEN

  • 5 dl kremfløte
  • 1 ss melis

PYNT

Fremgangsmåte

  • SJOKOLADEMARMORERTE MARENGSBUNNER:
    Forvarm ovnen til 225 grader. Pisk eggehviter og salt til et mykt skum. Det er lurt med en sterk maskin, for her skal det piskes lenge. Tilsett litt og litt av sukkeret mens du fortsatt visper. Visp så i 8-10 min til røra er seig og luftig. Smelt sjokoladen over vannbad mens marengsen piskes.
    Rør forsiktig inn maizena, vaniljeessens og sitronsaft/eddik i marengsen, og hell til slutt i sjokoladen. Vend rundt ett par ganger til marengsen er grovt marmorert med sjokolade.
  • Finn en kakeform i ønsket diameter som du kan bygge opp iskaken i senere. Vi brukte en form på 15 cm diameter for å få en høy kake. Ha bunnen av formen på bakepapir og tegn rundt formen. Tegn fire sirkler på, og snu papirene. Ha papiret over på to stekebrett og ha marengs i midten av hver sirkel. Smør forsiktig ut marengsen og prøv å få den så plan som mulig og litt innenfor sirklene. Ca 1 cm innefor streken.
    Sett stekeplaten i ovnen og senk varmen til 125 grader. Stek i 45 min.
  • MARENGS TIL DEKOR:
    En enkel og sikker måte å finne ut hvor mye sukker du skal ha i marengsen er å veie de to eggehvitene. Gang så vekten av eggehvitene med 1,5. Da har du vekten på hvor mye sukker du skal bruke.
    Pisk eggehvitene lett skummende, og tilsett litt og litt sukker. Pisk på medium styrke i 10 minutter. Tilsett gjerne litt farge i marengsen og ha den over i sprøyteposer med ønsket tipp. Sprøyt ut på bakepapir og stek marengsen midt i ovnen på 90 grader til den er tørr. Den skal tørke mer enn den skal steke. Steketiden varierer etter størrelsen på marengsen. Men beregn flere timer på tørkingen.
  • ISKREMBASE:
    Varm melk og fløte i en tykkbunnet kjele til det ryker.
    Visp eggeplommer, sukkeret og vaniljesukker sammen, og hell i den varme melken i en tynn stråle mens du visper.
    Hell tilbake til kjelen og varm under omrøring på medium varme i 8-10 minutter til det tykner. Det må ikke koke. Hell det over i en bolle og rør inn vanilje. Dekk med plastfolie og avkjøl helt i kjøleskapet.
  • Kjør ⅔ av kremen iskrembasen i iskremmaskin.
    Dekk bunnen og sidene av en kakeform med bakepapir. Ha en marengsbunn i en kakeform. Ha ⅓ av basen over marengsen og hell over fudgesaus. Rør rundt i isen med en skje et par ganger for å grovmarmorere isen.
    Legg på neste bunn og dekk med ⅓ av iskremen. Avslutt med en bunn, dekk formen med plastfolie og sett formen i fryseren.
  • Ha resten av iskrembasen i iskremmaskinen og hell 3 ss med sjokoladesaus i. Kjør til iskrem og hell over i kakeformen. Hell på resten av sjokoladesausen og grovmarmorer. Topp med den siste marengsbunnen, dekk med plastfolie og sett i fryseren i minst 2 timer eller mer.
  • Pisk kremfløte og melis til en litt fastere krem. Pisk gjerne det siste minuttet for hånd så er du sikker på at du får riktig konsistens. Kremen skal være ganske fast, men ikke rukket å bli kornete.
    Ta kakeformen ut av fryseren og varm forsiktig sidene av formen. Hvelv formen. Ikke bli fristet til å varme formen for mye, det kan godt være vakuum i formen som holder fast kaken. Ikke at den er fryst fast.
  • Sett kaken på et fat og dekk den med krem. Sett kaken tilbake i fryseren til kremen er ordentlig kald. 30 minutter eller mer.
    Hell på sjokoladesaus som stivner langs kanten og dekk til slutt toppen. Pynt med pepperkaker, sjokolade, candy cane, marengs og annet gøy.
    Sett kaken tilbake i fryseren fram til servering. La den stå i kjøleskapet i 20 minutter før servering, så iskremen rekker å tempereres.
Skriv ut oppskriften