Smuldre den ferske gjæren opp i det kalde vannet og rør sammen.
Bland bakeklar surdeig sammen med alle øvrige ingredienser i en bakebolle, unntatt saltet og solsikkefrøene.
Elt deigen sammen med eltekrok i 3 minutter på lav hastighet, og i 4 minutter på middels hastighet. Tilsett saltet, og elt videre på middels hastighet i 3 minutter. Tilsett solsikkefrøene og elt videre i 2 minutter.
Smør en stor bakebolle med smaksnøytral olje (feks. raps- eller solsikkeolje) og legg deigen i bollen. Dekk til med plast og la gjærdeigen heve i 2 timer. Ha litt mel på hendene, og vend deigen mot deg en gang etter 1 time.
Del deigen opp i tre like store deler. Form til runde brød og legg i to melet hevekurver. Dekk til og etterhev i 2 timer, eller til de er dobbelt så store. Hvis du ikke har hevekurver, kan du bruke bakeboller.
Forvarm ovnen til 230 grader med vanlig over- og undervarme.
Vend deigene fra hevekurvene forsiktig over på stekebrett med bakepapir. Pensle med litt vann og strø gjerne over litt solsikke- og valmuefrø. Sett brødene på nederste rille i ovnen og senk temperaturen til 210 grader.
Stek brødene på nederste rille i ca. 35 - 40 minutter.
Ta surdeigsbrødene ut av ovnen og avkjøl de på en bakerist.
Tips og triks
Tips: hvis deigen er litt løs (noe denne kan være), så anbefaler vi å bruke en hevekurv, og la deigen heve i denne.