Rugbrød med surdeig har en litt syrlig, men en allikevel god og rund smak. Dette brødet er ekstra grovt og gir magen mye fiber som holder på metthetsfølelsen lenger. I denne oppskriften bruker vi en bakeklar surdeig, som blant annet kan kjøpes på Oda.no.
Bland alle ingrediensene i en bakebolle, unntatt saltet. Elt deigen sammen med eltekrok i 3 minutter på lav hastighet og 4 minutter på middels hastighet.
Tilsett saltet og elt deigen videre ytterlig i 3 minutter på middels hastighet.
Velt deigen over på en ren kjøkkenbenk og del den opp i 3 like store deler. Form til brød og legg i melet hevekurver. Har du ikke hevekurver, kan du bruke smurte bakeboller.
Dekk til med plast eller klede og la brødene etterheve i 2 timer, eller til de er blitt dobbelt så store. Ha mel på hendene og brett deigen en gang mot deg etter 1 time.
Forvarm ovnen til 230 grader med vanlig over- og undervarme.
Velt brødene forsiktig over på stekebrett med bakepapir. Sett brødene på nederste rille i ovnen, senk temperaturen til 210 grader. Stek rugbrødene i ca. 40 - 45 minutter.
Ta rugbrødene ut av ovnen og avkjøl de på en bakerist.