Ha fløte, melk og krydder i kjelen og varm opp til det ryker. Pisk eggedosis av eggeplommer, sukker, og vaniljeessens, og hell sakte i den varme melken/fløten, mens du fortsetter å piske.
Hellblandingen tilbake til gryten og sett på svak varme. Rør hele tiden til kremen tykner litt, i ca 8-10 min. Det må ikke koke. Hell over i en bolle, dekk tilbollen med plastfolie eller en tallerken, og sett i kjøleskapet.
Når kremen er kjøleskapskald kan den kjøres til iskrem i en iskremmaskin, eller helles over i en form og fryses som semifreddo. Hvis du bruker iskremmaskin tar du denferdige iskremen ut av iskremmaskinen og over i en boks. Hell i pepperkakesaus, og rør gjennom 2-3 ganger så isen blir grovt marmorert med saus. Sett i fryseren fram til servering.
Hvis du fryser rett i boks uten maskinførst, kan du ta boksen ut av fryseren og røre rundt hver 10 minutt til isen er halvveis fryst. Hell i sausen og rør rundt noen få ganger til den er grovtmarmorert med pepperkakesaus. Sett tilbake i fryseren til isen er helt fast.
Serveres gjerne med ektra pepperkakesaus!