DAG 1 - Fordeig:
Bland ingrediensene i en bakebolle, dekk til med plast og la stå på kjøkkenbenken i ca. 24 timer
DAG 2 - deig:
Rist gresskarkjernene i en stekepanne, tilsett honning og rør rundt. Avkjøl blandingen etter steking.
Ha de tørre ingrediensene i en bakebolle, unntatt saltet. Bland i ¾ av fordeigen fra dag 1 (ta vare på resten) og ¾ av vannet.
Elt deigen sammen med eltekrok på lav hastighet i ca. 5 minutter. Dekk til bollen og la deigen hvile i ca. 30 minutter.
Bland i saltet og resten av vannet, og elt deigen videre på middels hastighet i ca. 10 - 15 minutter. Tilsett gresskarkjernen mot slutten av eltetiden.
Velt deigen over på en ren kjøkkenbenk. Stram deigen ovenfra og under med hendene til en rundt bolle. Dekk til og etterhev i ca. 1 time.
Trykk deigen ut, og brett den sammen som en konvolutt. Dekk deigen til igjen og la den hvile i ca. 1 time til.
Del deigen i to og form til runde brød og legg på stekebrett med bakepapir. Strø på litt mel, og dekk til brødene og etterhev i ca. 45 min. eller til dobbelt størrelse. Forvarm ovnen til 230 grader med vanlig over- og undervarme.
Lag noen fine snitt i brødene med et skarpt barberblad eller en kniv. Sett stekebrettet på nederste rille i ovnen, hell i ca. 0,5 dl med vann i bunnen av ovnen og lukk døren igjen. Vanndampen gir brødet en ekstra fin farge på stekeskorpen.
Stek surdeigsbrødene i ca. 30 - 35 minutter til de har fått en flott gyllen skorpe.