Lag spennende og fristende matpakker

Det lages tusenvis matpakker til store og små hver eneste dag. Visste du at matpakken så dagens lys i Oslo 1932 og i løpet av kort tid tok matpakkene over som skolemat i hele landet. Sjefen for skolehelsetjenesten den gang, Carl Schøitz, mente grovt brød, melk og rå grønnsaker var den beste skolematen. Tidligere hadde barna spist varm mat på skolen. Problemet var at mange fattige foreldre ikke hadde råd til dette tilbudet. Schiøtz fant ut at grovt brød med pålegg, frukt og grønnsaker var en sunn erstatning som alle hadde råd til.

Matpakker med pålegg og grønnsaker på en trefjøl.

Flere måltider om dagen

Den tradisjonelle matpakken har en helt sentral plass i det norske kostholdet. Ikke alle synes like mye om matpakken, som har en tendens til å ligge litt klemt nedi en sekk. Gjør du noen enkle grep, kan matpakka gjøres spennende uten at det nødvendigvis tar lengre tid å forberede. Å spise flere måltider om dagen er viktig for å holde et stabilt blodsukker. Når det går for lenge mellom måltidene, går kroppen tom for energi og kan merkes på humøret, eller gi andre plager som hodepine. Derfor er en skikkelig matpakke med grovt brød eller rundstykker nødvendig for både barn og voksne!

Matpakker med grovt brød

Grovt brød er en viktig kilde til vitaminer, mineraler og kostfiber! Lag helst en grov gjærdeig hvis du skal bake brødet selv. Form deigen til små rundstykker eller små brød. Barn har ofte mer glede av å spise sine egne brød eller rundstykker, enn de som mamma eller pappa har laget. Lar du barna bli med på bakingen, la de forme brødene sine selv – det er også mer gøy å spise! Avkjøl bakverket og legg gjerne rett i fryseren. Skjær gjerne brødene i skiver, og frys ned i fryseposer. Ta opp skivene etter behov. På den måten unngår du at brødet blir tørt, og man får “fersk” brød hver dag.

Barn har ofte mer glede av å spise brød de har bakst selv!

Egg er sunt!

Er du glad i brød, men litt lei pålegget ditt, da kan det være en idé å lage matpakke med en smakfull omelett på toppen. Smaken kan varieres og det er både godt og mettende. Omelett kan legges rett på brødskivene i en matpakke, eller tas med i en boks for seg selv. Egg inneholder alle nødvendige vitaminer, mineraler og proteiner – unntatt vitamin C.

Salat og grønnsaker

Salat er både grønt, godt og sunt. Det legger seg heller ikke tungt i magen. Her er det bare din egen fantasi som stopper deg. Ta de grønnsakene du liker best og oppbevar i en tett boks. Tilsett litt mer enn bare grønnsaker for å få en mer smakfull salat, som for eksempel skinke og ost. Sammen med godt grovt brød ved siden av, blir dette en fullgod lunsj som holder deg våken utover hele ettermiddagen.

Grove pitabrød med kylling, salat og fetaost på en trefjøl.Alternativ matpakke

Hjemmelagde pitabrød, grov focaccia, baguetter med surdeig eller bagels er også gode lunsjvalg.

 

TIPS!

1) Varier brødet i matpakken. Det er sunt med grove brødtyper, men litt variasjon skader ikke.
2) Pynt maten! Salat og grønnsaker som tomat, agurk, paprika og reddiker gjør maten mer fargerik og fristende. Lag gjerne fine og blide fjes av grønnsaker og pålegg. Da er det kanskje enda morsommere å spise den hjemmelagde matpakken.
3) Gjør rester av middagen om til fristende matpakker. Det meste kan blandes i en omelett eller pastasalat.
4) Suppe på termos med godt brød ved siden av er også et godt alternativ. På vinterhalvåret er det også godt med noe å varme seg på.
5) Grønnsaker i staver eller knaske-gulerøtter er et sunt mellommåltid. Sende med en god dressing i beger ved siden av.
6) Kjøp gjerne porsjons-pakker med eksempelvis leverpostei eller makrell i tomat, slik at pålegget er fersk og smaker ekstra godt.
7) Lag gjerne matpakken kvelden i forveien. Da har du bedre tid enn om morgenen, og matpakken blir ofte mer spennende.
8) En liten hilsen eller noen gode ord for dagen er en hyggelig overraskelse i matpakken.

Ha en fin dag!

Andre baketips

Scroll to Top