Blåbærsnurrer
Blåbærsnurrer er en av høstens delikatesser. I denne oppskriften lager vi snurrer med hjemmelaget blåbærfyll, men med denne søte gjærdeigen kan du lage knuter, boller, stenger eller hva du måtte ønske.
porsjoner25
Ingredienser
- 75 g romtemperert smør (eller flytende margarin)
- 2,5 dl kaldt vann
- 500 g hvetemel
- 75 g sukker
- 0,5 ts salt
- 1 ts kardemomme
- 25 g Idun fersk gjær for søte deiger
- 1 stk sammenvispet egg (til pensling)
- høvlede mandler ( til pynt)
Blåbærfyll
- 115 g friske (eller frosne blåbær)
- 30 g sukker
- 10 g maizena
- 2 ss vann
- 0,5 ts sitronsaft
Fremgangsmåte
- Ha alle ingredienser i bakebollen på en kjøkkenmaskin.
- Elt med deigen smidig med eltekrok i ca. 13 minutter på lav hastighet, og 2 minutter på middels hastighet. Da har deigen fått et godt glutennettverk. Elter du deigen for hånd, må du beregne omtrent dobbelt så slang eltetid.
- Forhev deigen tildekket i ca. 30 minutter.
- Kjevle deigen ut til et rektangel, ca. 50 x 20 cm. Fordel blåbærfyllet over hele leiven. Rull sammen leiven fra langsiden og legg skjøten ned.
- Skjær rullen i ca. 2 cm tykke skiver og legg i middels store muffinsformer. Har du en aluminiumsform til muffins, kan det være greit å bruke denne. Da vil ikke muffinsene gå ut i bredden under steking, men bli høye og fine.
- Etterhev snurrene tildekket i ca. 60 - 90 minutter eller til de er dobbelt så store. Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.
- Pensle snurrene med sammenvispet egg og strø på med høvlede mandler.
- Stek snurrene i ca. 10-13 minutter. Steketiden varierer fra ovn til ovn, så følg med på baksten under steking.
- Avkjøl snurrene på rist etter steking.
Blåbærfyll
- Rør ut maizena med vann og sukker, tilsett deretter sitronsaften. Kok opp bærene i en lite kjele og rør inn maizena til det tykner.
- Avkjøl noe, og fyllet er klart til bruk.
Tips og triks
• Ved bruk av varmluft, kan du steke 2 brett samtidig. Bytt eventuelt plass på brettene etter halve steketiden, slik at snurrene blir jevnt stekt.
• Ønsker du heller å bruke fersk gjær, er 1 pakke fersk gjær (50 gram) det samme som 1 pose med tørrgjær (inneholder ca. 4,5 teskjeer).