Knuter med sitron og lime
Hvetebakst er ekstra godt med noe i - som disse knutene med frisk smak av sitron og lime.
porsjoner20
Ingredienser
Gjærdeig:
- 1000 g hvetemel
- 180 g sukker
- 1 ss luftigere bakst (valgfritt)
- 1 ts salt
- 2 ts kardemomme
- 180 g romtemperert smør, eller flytende margarin
- 50 g Idun Mors Hjemmebakte - Fersk gjær for søte deiger
- 5 dl kaldt vann
Fyll:
- 75 g romtemperert smør eller margarin
- 1 ss vaniljesukker
- 1 dl sukker
- Raspet skall fra 1 sitron og 1 lime
Pensling:
- 1 stk sammenvispet egg til pensling
- 1 dl perlesukker eller vanlig sukker
- raspet skall fra sitron og lime
Fremgangsmåte
- Ha alle tørre ingredienser, samt romtemperert smør, vann og smuldret fersk gjær, i bakebollen på en kjøkkenmaskin. Elt deigen sammen med eltekrok på lav/middels hastighet i ca. 10 - 15 minutter til deigen er smidig. Dekk bakebollen til med plast og la deigen forheve i ca. 30 minutter.
- I mellomtiden lager du fyllet ved. Bland sammen romtemperert smør, vaniljesukker og halvparten av sitron- og limeskallet. Hvis du minsker eller øker deigmengden til annet enn det som står i oppskriftem husk og også justere mengden med skall. Bland resten av skallet med sukker til penslingen og sett til side.
- Kjevle deigen ut til et rektangel ca. 45 x 30 cm. Fordel sitrussmøret over og brett den ene halvdelen over den andre.
- Skjær deigen i 1,5 cm brede remser à ca. 20 stk. Tvinn remsene og surr to ganger rundt pekefinger og langefinger. Brett sammen og fest enden under bollen. Sett bollene i muffinsformer som igjen settes i en muffinsform i aluminium for støtte, slik at de beholder formen sin under steking. De kan også stekes uten former, men da siger formene letter ut i fasong. Dekk til med plast og etterhev knutene i ca. 60 - 90 minutter eller til de er dobbelt så store. Forvarm i mellomtiden ovnen til 200 grader.
- Stek knutene i ca. 10 - 15 minutter eller til de har fått en fin gyllen farge. Pensle knutene med sammenvispet egg med det samme de kommer ut fra ovnen og limesukkeret strøs over.