Lakrismakroner
Lakrismakroner med smak av nydelig lakris og et hint av sjokolade. En perfekt kombinasjon av salt og søtt for alle lakriselskere!
porsjoner25 makroner
Ingredienser
Makroner grunnoppskrift
- 140 g mandelmel eller finmalte blansjerte og tørre mandler (Ikke fettredusert mandelmel)
- 150 g melis
- 120 g eggehvite
- 160 g sukker
Lakriskrem
- 100 g mørk sjokolade
- 1 dl Idun Lakrissaus
- 1/2 ts flaksalt
Fremgangsmåte
Makroner grunnoppskrift
- Bland melis og mandelmel sammen.
- Mål opp eggehvitene og pass på så det ikke er spor av eggeplomme i hviten. Ha eggehviten i en kjøkkenmaskin og pisk på medium hastighet til de begynner å skumme lett.
- Mål opp sukker og ha halvparten av sukkeret i eggehvitene, øk hastigheten og pisk i et par minutter. Tilsett så litt og litt sukker. Når alt sukkeret er i eggehviten, la maskinen gå ett par minutter til, til marengsen er blank og luftig. Den skal ikke gå for lenge slik at marengsen blir "tørr" og porøs. Den skal fortsatt ha blanke og myke topper.
- Sikt mandelmel og melis i marengsen, og rør inn med en slikkepott. Ha eventuelt i sterk konditorfarge som tykk gelfarge. (Flytende konditorfarge er for svak og kan ødelegge røren) Rør sammen til røren blir tykk og flytende. Test om røren er passe flytende ved å la røren renne av slikkepotten. Røren skal være akkurat flytende nok til å renne langsomt og tykt av slikkepotten.
- Ha massen i en sprøytepose med en rund tipp. Lag runde makroner (ca. 3-4 cm i diameter) på et stekebrett med bakepapir. Har du en silikonmatte, legg gjerne denne under bakepapiret. Eller, bruk dobbelt bakepapir (har du en makronmatte, så bruk gjerne denne). Da sprekker ikke makronene så lett under steking. La det være litt avstand mellom dem da de flyter litt ut.
- La makronene ligge i romtemperatur i 45-60 minutter slik at de blir litt tørre på overflaten og det er mulig å ta forsiktig på dem uten å få masse på fingeren. Dette er viktig for å få den karakteristiske “foten” nederst på makronene. Forvarm i mellomtiden ovnen til 150 grader varmluft.
- Stek midt i ovnen i 12-14 minutter, til makronene har løftet seg opp og fått de små “føttene” med bobler under seg.
- La de kjøle seg ned på brettet før du løfter dem av. Makronene kommer til å sitte fast på brettet når de er varme, så det er viktig å avkjøle dem på brettet.
Lakriskrem
- Lag lakris-kremen mens makronene avkjøler seg. Finhakk den mørke sjokoladen og smelt sammen med lakrissaus over vannbad. Når du har en glatt sjokoladesaus, rører du i saltet. Løft skålen av vannbadet og la stå i romtemperatur til den er en tykk krem.
- Sorter makronene i par som passer sammen i størrelse. Ha lakris-kremen i en sprøytepose, ha litt krem på undersiden av en makron, ca 1 ts og klem lett sammen med den andre makronen som passer. Ha makronene over i en lufttett boks, legg dem inntil hverandre og på høykant. Sett på et tett lokk og ha boksen i kjøleskapet i et døgn. Da trekker fuktigheten fra kremen ut i makronene og du får det lekre sprø skallet ytterst i makronene, og en myk og saftig kjerne. Hvis de fortsatt er harde etter en natt, kan du legge noen båter med sitron i boksen og la makronene trekke til seg fuktigheten fra den.
- Tips: Kan også fryses. Ha dem i en lufttett boks og stående på høykant. Holder i minst 2 måneder og er gøy å ha liggende til kaffebesøk eller til pynt av kaker.