Norgesmesterens boller
Langtidshevet boller med havreskolding Nikolai Meling fra Harmoni Håndverksbakeri (Porsgrunn) vant den jeve prisen i NM baker 2018. Disse herlige bollene tar omtrent et døgn å lage, og i oppskriften brukes en havreskolding for ekstra saftige boller. Havre har den egenskapen med å ta opp mye fuktighet som gir gode saftige boller.

porsjoner22
Ingredienser
Havreskolding
- 100 g havregryn
- 200 g kokende vann
Deig
- 1000 g hvetemel
- 150 g sukker
- 100 g romtemperert smør
- 10 g salt (ca. 2 teskjeer)
- 4 ts kardemomme (se tips)
- 5 dl vann
- 20 g Fersk gjær
Fremgangsmåte
Havreskolding
- Kok opp 2 dl med vann, rør i havregryn og avkjøl blandingen helt.
Deig
- Bland alle ingrediensene, sammen med den kalde skoldingen, med unntak av smør i en bakebolle for kjøkkenmaskin. Elt deigen med eltekrok på lav/middels hastighet i 10 minutter, tilsett det romtempererte smøret og elt deigen videre i minst 5 minutter, eller til smøret er eltet inn i deigen.
- Nå skal deigen heve på kjøl, aller helst til dagen etter. Dekk til bakebollen med plast og sett den i kjøleskapet.
- Del deigen opp i ca. 22 like store deler á ca. 85 gram, rull til boller og legg på stekebrett med bakepapir. Dekk til brettene med plast eller klede og la bollene etterheve til dobbelt størrelse. Forvarm i mellomtiden stekeovnen til 200 grader.
- Stek bollene i ca. 10 minutter eller til de har fått en pen og gyllen farge på undersiden og på toppen. Steketiden varierer fra ovn til oven - så følg med under stekingen!