Sandkaker
Sandkaker er tradisjonelle julekaker som er blitt bakt i mange generasjoner. De smaker godt alene, eller fylt med eksempelvis pisket krem, syltetøy og friske bær. En god multekrem vil også smake godt i.
porsjoner35
Ingredienser
- 60 g skåldede og malte mandler
- 250 g romtemperert smør
- 190 g melis
- 1 stk mellomstort egg
- 375 g hvetemel
Fremgangsmåte
- Skåld mandlene ved å koke opp vann, ha i mandlene og la de trekke ca. 3 - 5 minutter. Sil deretter av vannet. Bruk et kjøkkenhåndkle til å gni skallet av mandlene. Eventuelt kan du vente til mandlene har kjølt seg litt ned for så å skrelle de med fingrene.
- Pisk romtemperert smør og melis hvitt i kjøkkenmaskin, og pisk inn egget til slutt. Ha så i hvetemel (hold igjen litt til utkjevling) og malte mandler, og bland alt sammen til en fast deig. La deigen hvile kaldt i ca. 1 time, før du kjevler den ut. Smør i mellomtiden formene med formfett og dryss litt semulegryn i formene, da slipper kakene lettere. Forvarm stekeovnen til 175 grader med vanlig over- og undervarme.
- Trykk deigen tynt ut i formene og sett de på et stekebrett. Stek sandkakene i ca. 8 - 10 minutter. Følg med, de skal ikke bli brune!
- Legg formene opp ned på en bakerist etter steking, og la de bli kalde før du tar kakene ut av formene.
Tips og triks
Sandkaker kan gjerne serveres med godt fyll som eksempel, pisket krem, syltetøy og friske bær. En multekrem kan også smak godt i!