Sjokolademakroner

Sjokolademakroner er perfekt til kaffekoppen. Disse er sprø utenpå og seige inni fylt med nydelig krem av mørk sjokolade.
porsjoner25 makroner

Ingredienser

Makroner grunnoppskrift

  • 140 g mandelmel eller finmalte blansjerte og tørre mandler (ikke fettredusert mandelmel)
  • 150 g melis
  • 120 g eggehvite
  • 160 g sukker

Sjokoladekrem

  • 300 g mørk 70% sjokolade
  • 0,5 ts salt
  • 2 dl kremfløte

Fremgangsmåte

Makroner grunnoppskrift

  • Bland melis og mandelmel sammen
  • Mål opp eggehvitene og pass på så det ikke er spor av eggeplomme i hviten. Ha eggehviten i en kjøkkenmaskin og pisk på medium hastighet til de begynner å skumme lett.
  • Mål opp sukker og ha halvparten av sukkeret i eggehvitene, øk hastigheten og pisk i et par minutter. Tilsett så litt og litt sukker. Når alt sukkeret er i eggehviten, la maskinen gå ett par minutter til, til marengsen er blank og luftig. Den skal ikke gå for lenge slik at marengsen blir "tørr" og porøs. Den skal fortsatt ha blanke og myke topper.
  • Sikt mandelmel og melis i marengsen, og rør inn med en slikkepott. Ha eventuelt i sterk konditorfarge som tykk gelfarge. (Flytende konditorfarge er for svak og kan ødelegge røren) Rør sammen til røren blir tykk og flytende. Test om røren er passe flytende ved å la røren renne av slikkepotten. Røren skal være akkurat flytende nok til å renne langsomt og tykt av slikkepotten.
  • Ha massen i en sprøytepose med en rund tipp. Lag runde makroner (ca. 3-4 cm i diameter) på et stekebrett med bakepapir. Har du en silikonmatte, legg gjerne denne under bakepapiret. Eller, bruk dobbelt bakepapir (har du en makronmatte, så bruk gjerne denne). Da sprekker ikke makronene så lett under steking. La det være litt avstand mellom dem da de flyter litt ut.
  • La makronene ligge i romtemperatur i 45-60 minutter slik at de blir litt tørre på overflaten og det er mulig å ta forsiktig på dem uten å få masse på fingeren. Dette er viktig for å få den karakteristiske “foten” nederst på makronene. Forvarm i mellomtiden ovnen til 150 grader varmluft. 
  • Stek midt i ovnen i 12-14 minutter, til makronene har løftet seg opp og fått de små “føttene” med bobler under seg.
  • La de kjøle seg ned på brettet før du løfter dem av. Makronene kommer til å sitte fast på brettet når de er varme, så det er viktig å avkjøle dem på brettet. 

Sjokoladekrem

  • Lag sjokoladekrem mens makronene avkjøler seg.
  • Hakk sjokoladen fint og ha i en skål med saltet. Varm opp fløte til kokepunktet og hell over den hakkede sjokoladen. La stå i et par minutter og rør sammen til en tykk sjokoladesaus og glatt sjokoladesaus. La stå i romtemperatur til den er tykk.
  • Sorter makronene i par som passer sammen i størrelse. Ha sjokoladeganache i en sprøytepose, ha litt undersiden av en makronene, ca 1 ts og klem lett sammen med den andre makronen som passer. Ha makronene over i en lufttett boks, legg de inntil hverandre og på høykant. Sett på et tett lokk og ha boksen i kjøleskapet i et døgn. Da trekker fuktigheten fra sjokoladeganachen ut i makronene og du får det lekre sprø skallet ytterst i makronene, og en myk og saftig kjerne. Hvis de fortsatt er harde kan du legge noen båter med sitron i boksen og la makronene trekke til seg fuktigheten fra den.
  • Tips: Kan også fryses. Ha de i en lufttett boks og stående på høykant. Holder i minst 2 måneder og er gøy å ha liggende til kaffebesøk eller til pynt av kaker.
Skriv ut oppskriften

Kanskje du også vil like?

Scroll to Top