Surdeigsbrød med blåbær
Surdeigsbrød med blåbær har en flott farge ved siden av en spennende smak. Brødet er iøynefallende med sine lilla farge, og er ypperlig å servere til gode oster, tapasbordet, eller spennende gryteretter.
porsjoner4
Ingredienser
DAG 1 - Fordeig
- 150 g bakeklar surdeig av fullkornshvete
- 100 g rugmel, finmalt
- 90 g hvetemel
- 1 dl vann
- 2 dl norske blåbær
DAG 2
- 25 g fersk gjær original
- 2,5 dl vann
- 820 g hvetemel
- 1 ts honning
- 3 ts Maldonsalt
Fremgangsmåte
Dag 1 (fordeig)
- Bland sammen bakeklar surdeig eller hjemmelaget surdeigsstarter med rugmel, hvetemel, vann og blåbær i en bakebolle. Rør lett sammen. Dekk til bakebollen med plast og la blandingen først stå i romtemperatur i 1 time. Sett deretter bakebollen svalt/kjølig i minst 12 timer.
Dag 2
- Smuldre opp gjæren i vannet, og tilsett blandingen fra i går og øvrige ingredienser unntatt saltet for dag 2 i en bakebolle. Elt deigen sammen med eltekrok på lav hastighet i 10 minutter. Tilsett saltet og elt deigen videre i 5 minutter på middels hastighet.
- Legg deigen over i en smurt bakebolle, dekke til med plast og la deigen heve i 40 minutter. Kna deigen et par runder, legg tilbake i bakebollen og hev videre tildekket i 30 minutter. Kna på nytt og la deigen hvile i 10 minutter.
- Legg deigen på en melet kjøkkenbenk og del den i fire like store deler. Form forsiktig til avlange brød og legg på stekebrett med bakepapir. Strø litt mel over brødene. Dekk til med plast og la brødene etterheve i ca. 60 - 75 minutter.
- Forvarm i mellomtiden stekeovnen til 230 grader med vanlig over- og undervarme.
- Stek brødene på nederste rille i ovnen i ca. 30 - 35 minutter eller til de har fått en pen og gyllen farge. Avkjøl brødet på en bakerist etter steking.