Varm opp melken til den er lunken.
Ha lunkent vann i en bakebolle sammen med egg, smeltet smør, hvetemel, sukker, salt, tørrgjær, kardemomme, sitronessens og melken.
Bruk eltekrok og elt alt sammen i 15-20 minutter. Hvis deigen er veldig løs etter du har eltet i 20 min, kan du tilsette litt mer hvetemel. NB: deigen skal være litt løs.
Ha deigen over i en annen bolle og dekk til med plastfolie. La deigen heve i ca. 1 time eller til deigen har doblet seg.
Velt deigen ut på en ren kjøkkenbenk hvor du kjevler leiven ut til ca. 0,5 - 1 cm tykkelse, og trykker ut donuts med smultringform/rund kakekutter (fåes kjøpt i kjøkkenutstyrsbutikk), eller et glass og en liten ring (evt. en sprøyteposetupp).
Dryss mel på et stekebrett med bakepapir og legg på de utstansede donutsene. Dekk til med plastfolie, og la de etterheve i ca. 60 minutter.
Varm opp frityroljen i en stor kjele til 165-175 grader. Fritér donutsene i oljen og snu de med en trepinne/tresleiv slik at de blir gylne på begge sider. Legg kjøkkenpapir på en rist og la donutsene renne av seg mens de blir kalde.
Når donutsene er avkjølte kan de dekoreres med melisglasur i forskjellige farger, eller du kan lage en deilig sjokoladeganache. Melisglasuren vil størkne rask, så husk å pynte med kakepynt innen glasuren stivner.
Slik lager du sjokoladeganache:
1. Hakk sjokoladen fint, og bland med salt
2. Varm opp fløten til kokepunktet.
3. Hell den varme fløten over hakket sjokolade og rør til blandingen blir blank.
4. La stå til den tykner litt og dypp deretter donutsene i ganachen. Om ganachen ikke fester seg, må du la blandingen tykne litt mer.