Go Back
+ servings

Donuts

Oppskrift på Donuts Donuts er nesten som smultringer, men allikevel ganske forskjellig. Donuts er laget med en gjærdeig i motsetning til smultringer hvor natron eller hornsalt er hevemiddelet. Konsistensen og smak blir også annerledes i donuts, til tross for at begge frityrstekes.
Donuts med melisglasur på en fjøl.
porsjoner30

Ingredienser

TIL STEKING

  • 2 liter raps- eller solsikkeolje til fritering

SJOKOLADE GANACHE

  • 250 g ODENSE Mørk 70 % sjokolade
  • 1,5 dl kremfløte
  • 0,5 ts salt

MELISGLASUR

Fremgangsmåte

  • Varm opp melken til den er lunken.
  • Ha lunkent vann i en bakebolle sammen med egg, smeltet smør, hvetemel, sukker, salt, tørrgjær, kardemomme, sitronessens og melken.
  • Bruk eltekrok og elt alt sammen i 15-20 minutter. Hvis deigen er veldig løs etter du har eltet i 20 min, kan du tilsette litt mer hvetemel. NB: deigen skal være litt løs.
  • Ha deigen over i en annen bolle og dekk til med plastfolie. La deigen heve i ca. 1 time eller til deigen har doblet seg.
  • Velt deigen ut på en ren kjøkkenbenk hvor du kjevler leiven ut til ca. 0,5 - 1 cm tykkelse, og trykker ut donuts med smultringform/rund kakekutter (fåes kjøpt i kjøkkenutstyrsbutikk), eller et glass og en liten ring (evt. en sprøyteposetupp).
    Dryss mel på et stekebrett med bakepapir og legg på de utstansede donutsene. Dekk til med plastfolie, og la de etterheve i ca. 60 minutter.
  • Varm opp frityroljen i en stor kjele til 165-175 grader. Fritér donutsene i oljen og snu de med en trepinne/tresleiv slik at de blir gylne på begge sider. Legg kjøkkenpapir på en rist og la donutsene renne av seg mens de blir kalde.
  • Når donutsene er avkjølte kan de dekoreres med melisglasur i forskjellige farger, eller du kan lage en deilig sjokoladeganache. Melisglasuren vil størkne rask, så husk å pynte med kakepynt innen glasuren stivner.
    Slik lager du sjokoladeganache:
    1. Hakk sjokoladen fint, og bland med salt
    2. Varm opp fløten til kokepunktet.
    3. Hell den varme fløten over hakket sjokolade og rør til blandingen blir blank.
    4. La stå til den tykner litt og dypp deretter donutsene i ganachen. Om ganachen ikke fester seg, må du la blandingen tykne litt mer.

Notes

TIPS!

Vil du ha farget glasur, tilsetter du melisglasuren litt konditorfarger. Smaken kan også varieres med å erstatte litt av vannet med essenser eller likører for den mer voksne gane.
Skriv ut oppskriften