Donuts
Donuts er nesten som smultringer, men allikevel ganske forskjellig. Donuts er laget med en gjærdeig i motsetning til smultringer hvor natron eller hornsalt er hevemiddelet. Konsistensen og smak blir også annerledes i donuts, til tross for at begge frityrstekes. 🍩
porsjoner30
Ingredienser
- 1,5 dl melk
- 1 dl lunkent vann
- 1 stk mellomstort romtemperert egg
- 55 g smør
- 480 g hvetemel
- 50 g sukker
- 0,5 ts salt
- 1,5 ts Idun Mors hjemmebakte - Tørrgjær original
- 3 ts kardemomme
- 1 ts Idun Mors hjemmebakte - Sitronessens
Til steking
- 2 liter raps- eller solsikkeolje til fritering
Sjokoladeganache
- 250 g ODENSE Mørk 70 % sjokolade
- 1,5 dl kremfløte
- 0,5 ts salt
Melisglasur
- 150 g melis
- 2 ss vann
- noen dråper Idun Mors hjemmebakte - Sitronessens
Fremgangsmåte
- Varm opp melken til den er lunken.
- Ha lunkent vann i en bakebolle sammen med egg, smeltet smør, hvetemel, sukker, salt, tørrgjær, kardemomme, sitronessens og melken.
- Bruk eltekrok og elt alt sammen i 15-20 minutter. Hvis deigen er veldig løs etter du har eltet i 20 min, kan du tilsette litt mer hvetemel. NB: deigen skal være litt løs.
- Ha deigen over i en annen bolle og dekk til med plastfolie. La deigen heve i ca. 1 time eller til deigen har doblet seg.
- Velt deigen ut på en ren kjøkkenbenk hvor du kjevler leiven ut til ca. 0,5 - 1 cm tykkelse, og trykker ut donuts med smultringform/rund kakekutter (fåes kjøpt i kjøkkenutstyrsbutikk), eller et glass og en liten ring (evt. en sprøyteposetupp).Dryss mel på et stekebrett med bakepapir og legg på de utstansede donutsene. Dekk til med plastfolie, og la de etterheve i ca. 60 minutter.
- Varm opp frityroljen i en stor kjele til 165-175 grader. Fritér donutsene i oljen og snu de med en trepinne/tresleiv slik at de blir gylne på begge sider. Legg kjøkkenpapir på en rist og la donutsene renne av seg mens de blir kalde.
- Når donutsene er avkjølte kan de dekoreres med melisglasur i forskjellige farger, eller du kan lage en deilig sjokoladeganache. Melisglasuren vil størkne rask, så husk å pynte med kakepynt innen glasuren stivner.
Sjokoladeganache
- Hakk sjokoladen fint, og bland med salt.
- Varm opp fløten til kokepunktet.
- Hell den varme fløten over hakket sjokolade og rør til blandingen blir blank.
- La stå til den tykner litt og dypp deretter donutsene i ganachen. Om ganachen ikke fester seg, må du la blandingen tykne litt mer.
Tips og triks
Vil du ha farget glasur, tilsetter du melisglasuren litt konditorfarger. Smaken kan også varieres med å erstatte litt av vannet med essenser eller likører for den mer voksne gane.