Go Back
+ servings

Helkornbrød

Grove helkornbrød passer utmerket til skolematen eller nistepakken!
Helkornbrød
porsjoner3

Ingredienser

Gjærdeig

  • 250 g helkorn hvete
  • 7 dl kaldt vann
  • 3 dl skummet melk
  • 50 g Idun Fersk Gjær Original
  • 1 ss Idun Ferskere Bakst (valgfritt)
  • 3 ss soya- eller rapsolje
  • 1 ss mørk sirup
  • 3 ts salt
  • 300 g sammalt rug grov
  • 150 g sammalt hvete grov
  • 250 g lettkokte havregryn
  • 700 g hvetemel

Fremgangsmåte

Dag 1

  • Legg helkornene i vann natten over slik at de bløtlegges.

Dag 2

  • Sil av vannet som kornene har ligget i over natten. Ha alle ingrediensene i en bakebolle, sammen med smuldret gjær og kornene.
    Elt deigen sammen med eltekork i ca. 15 minutter til deigen er smidig. Dekk til bakebollen og la deigen forheve i ca. 30 minutter.
  • Del deigen i tre like store deler, form til brød og legg på stekebrett med bakepapir. Bruk gjerne brødformer (1,5 liter) hvis du har dette. Dekk til brødene og etterhev de i ca. 60 - 90 minutter eller til de er dobbelt så store.
    Forvarm i mellomtiden oven til 200 grader med vanlig over og undervarme.
  • Pensle brødene med vann på toppen og stek de på nederste rille i ca. 45 - 50 minutter. Avkjøl brødene på rist etter steking.

Tips og triks

Ved bruk av Idun Ferskere Bakst vil brødet holde seg ferskt og fint lenger!
Skriv ut oppskriften