Helkornbrød
Grove helkornbrød passer utmerket til skolematen eller nistepakken!
porsjoner3
Ingredienser
Gjærdeig:
- 250 g helkorn hvete
- 7 dl kaldt vann
- 3 dl skummet melk
- 50 g fersk gjær original
- 1 ss Idun Mors hjemmebakte - Ferskere bakst (valgfritt)
- 3 ss soya- eller rapsolje
- 1 ss mørk sirup
- 3 ts salt
- 300 g sammalt rug grov
- 150 g sammalt hvete grov
- 250 g lettkokte havregryn
- 700 g hvetemel
Fremgangsmåte
Dag 1
- Legg helkornene i vann natten over slik at de bløtlegges.
Dag 2
- Sil av vannet som kornene har ligget i over natten.Ha alle ingrediensene i en bakebolle, sammen med smuldret gjær og kornene. Elt deigen sammen med eltekork i ca. 15 minutter til deigen er smidig. Dekk til bakebollen og la deigen forheve i ca. 30 min.
- Del deigen i tre like store deler, form til brød og legg på stekebrett med bakepapir. Bruk gjerne brødformer (1,5 liter) hvis du har dette. Dekk til brødene og etterhev de i ca. 60 - 90 minutter eller til de er dobbelt så store. Forvarm i mellomtiden oven til 200 grader med vanlig over og undervarme.
- Pensle brødene med vann på toppen og stek de på nederste rille i ca. 45 - 50 minutter. Avkjøl brødene på rist etter steking.
Tips og triks
Ved bruk av Idun Mors hjemmebakte - Ferskere bakst vil brødet holde seg ferskt og fint lenger!