Go Back
+ servings

Hjemmelaget riskrem

Hjemmelaget riskrem hører julen til og er en tradisjonell dessert i Skandinavia. I nabolandene Danmark og Sverige er det ganske vanlig å blande inn hakkede mandler i riskremen. Her har vi valgt å lage en deilig mandelcrumble, som med sin nydelige konsistens og smak passer perfekt som topping til riskremen.
Hjemmelaget riskrem
porsjoner4

Ingredienser

Riskrem

  • 3 dl kremfløte
  • 1 ss sukker
  • 4 dl ferdig kokt risgrøt
  • smak grøten til med noen dråper Idun Vaniljeessens

Rød saus

  • 2 dl rød husholdningssaft
  • 3 dl vann
  • 1 ss potetmel
  • 2 ss vann

Mandelcrumble

  • 40 g marsipan (med minst 50% mandler)
  • 40 g romtemperert smør
  • 40 g sukker
  • 40 g mandelmel
  • 40 g hvetemel
  • 1 klype salt
  • 0,5 ts kardemomme
  • 0,5 ts kanel

Fremgangsmåte

Riskrem

  • Kok opp grøtrisen etter anvisning på pakken. Sett til side og la grøten avkjøles helt. Den kan gjerne stå i kjøleskapet til dagen etter.
  • Visp fløte, Idun Vaniljeessens og sukker til luftig krem. Rør i den kalde risgrøten til massen er jevn.

Rød saus

  • Ha vann og saft i en kjele og gi det et raskt oppkok og trekk kjelen til siden. Blir sausen stående og koke, blir den fort grå og seig.
  • Rør potetmel ut i kaldt vann til den bli jevn og glatt. Tilsett potetmelblandingen i den varme saften i en tynn stråle samtidig som du rører rundt. Avkjøl sausen litt og sett den gjerne i kjøleskapet til dagen etter.

Mendelcrumble

  • Rør alle ingrediensene sammen. Bre utover på et stekebrett med bakepapir og stek midt i ovnen på 175°C i 10-15 minutter. Rør litt underveis så det blir jevnt stekt.
  • Avkjøl på stekebrettet.

Tips og triks

Lag gjerne riskremen, den røde sausen og mandelcrumble dagen før den store dagen, så får du litt bedre tid til å tilberede hovedretten.
Skriv ut oppskriften