Julepavlova - hvorfor ikke? Lag en flott krans og pynt den opp til jul, med pepperkaker og tranebær. Mer skal ikke til! I denne oppskriften bruker vi riskrem og vaniljekrem, som gir en nydelig smakskombinasjon.
200gferdig risgrøt fra Fjordland eller hjemmelaget
2dlpisket kremfløte
Rød saus
150gjordbær eller bringebær
60gmelis
Kandiserte tranebær
1dlvann
125gsukker
90gtranebær
50gsukker til strøssel
1stkeggehvite til sukkerstrøssel
Pynt
friske jordbær
bringebær
rips
kandiserte tranebær
pepperkaker
Fremgangsmåte
Kandiserte tranebær
Kok opp en sukkerlake av vann og sukker i en kjele. Sett kjelen til siden, avkjøl til sukkerlaken er litt lunken og tilsett bærene. Sil laken fra bærene og legg de i en liten bolle med eggehvite og sil av. Rull bærene i sukker og legg på bakepapir til de tørker - gjerne til dagen etter.
Marengsbunner
Forvarm ovnen til 90 grader. Vi bruker lav temperatur og lang steketid her, slik at marengsbunnene holder seg helt hvite under steking.
Skill eggehvitene fra plommene - pass på å ikke få med noe av det gule fra plommen. Marengsen vil da ikke bli stiv når den piskes opp.
Ha eggehviten, eddiken og sitronsaften i en en ren piskebolle. Pisk sammen kraftig til et luftig skum, og tilsett sukkeret blandet med maizenna - litt og litt under pisking til du får en helt stiv masse.
Finn frem fatet du vil ha kaken på til slutt, legg den på et bakepapir og tegn av størrelsen på fatet. Ha marengsen i en sprøytepose og sprøyt ute en krans et par cm. innenfor den sirkelen. Bruk en skje og lag en fordypning i hele kransen. Her skal kremen til slutt ligge.
Stek marengsen på nederste rille i ca. 90 minutter. Avkjøl helt innen bruk- gjerne til dagen etter. Mens du steker bunnen, forbered krem og rød saus.
Vaniljekrem:Kok kakefyllet etter anvisning på pakken og avkjøl.Pisk kremfløten til krem. Pisk sammen kald risgrøt med kakefyllet og vend inn pisket krem.
Rød saus
Mos bærene i en blender/kjøkkenmaskin sammen med melis. Sil av frøene.
Montering
Legg pavlova-kransen forsiktig på fatet. Fordel kremen på toppen av kransen, hell på den røde sausen og pynt med friske bær, kandiserte tranebær og pepperkaker.
Tips og triks
Pynt kaken rett før servering - da er den sprø og god når den skal nytes!