Pavlova til jul
Pavlova til jul, ja - hvorfor ikke? Lag en flott krans og pynt den opp til jul, med pepperkaker og tranebær. Mer skal ikke til! I denne oppskriften bruker vi riskrem og vaniljekrem, som gir en nydelig smakskombinasjon.

porsjoner5
Ingredienser
PAVLOVABUNN
- 140 g eggehviter
- 0,5 ts sitronsaft
- 140 g sukker
- 1 ts maizenna
- 0,5 ts eddik 7%
VANILJEKREM
- 0,5 pk kakefyll med vaniljesmak
- 2 dl H-melk
- 1,5 ts sukker
- 200 g ferdig risgrøt fra Fjordland eller hjemmelaget
- 2 dl pisket kremfløte
RØD SAUS
- 150 g jordbær eller bringebær
- 60 g melis
KANDISERTE TRANEBÆR
- 1 dl vann
- 125 g sukker
- 90 g tranebær
- 50 g sukker til strøssel
- 1 stk eggehvite til sukkerstrøssel
PYNT
- friske jordbær
- bringebær
- rips
- kandiserte tranebær
- pepperkaker
Fremgangsmåte
- Kandiserte tranebær:
Kok opp en sukkerlake av vann og sukker i en kjele. Sett kjelen til siden, avkjøl til sukkerlaken er litt lunken og tilsett bærene. Sil laken fra bærene og legg de i en liten bolle med eggehvite og sil av. Rull bærene i sukker og legg på bakepapir til de tørker - gjerne til dagen etter. - Marengsbunner:
Forvarm ovnen til 90 grader. Vi bruker lav temperatur og lang steketid her, slik at marengsbunnene holder seg helt hvite under steking. - Skill eggehvitene fra plommene - pass på å ikke få med noe av det gule fra plommen. Marengsen vil da ikke bli stiv når den piskes opp.
- Ha eggehviten, eddiken og sitronsaften i en en ren piskebolle. Pisk sammen kraftig til et luftig skum, og tilsett sukkeret blandet med maizenna - litt og litt under pisking til du får en helt stiv masse.
- Finn frem fatet du vil ha kaken på til slutt, legg den på et bakepapir og tegn av størrelsen på fatet. Ha marengsen i en sprøytepose og sprøyt ute en krans et par cm. innenfor den sirkelen. Bruk en skje og lag en fordypning i hele kransen. Her skal kremen til slutt ligge.
- Stek marengsen på nederste rille i ca. 90 minutter. Avkjøl helt innen bruk- gjerne til dagen etter. Mens du steker bunnen, forbered krem og rød saus.
- Vaniljekrem:
Kok kakefyllet etter anvisning på pakken og avkjøl.
Pisk kremfløten til krem. Pisk sammen kald risgrøt med kakefyllet og vend inn pisket krem. - Rød saus:
Mos bærene i en blender/kjøkkenmaskin sammen med melis. Sil av frøene. - Montering:
Legg pavlova-kransen forsiktig på fatet. Fordel kremen på toppen av kransen, hell på den røde sausen og pynt med friske bær, kandiserte tranebær og pepperkaker.