Go Back
+ servings

Kanelknute-lussekatter

Vi har alle smakt en himmelsk kanelknute. Så tenk deg hvor godt det er når lussekatter og kanelknuter forener seg i en salig blanding. Saftig, rik på krydder, og med en morsom vri på to tradisjonelle bakster: dette er kanelknute-lussekatter!
Kanelknute-lussekatter
porsjoner24

Ingredienser

Safransirup

  • 1 g safran (tråder)
  • 50 g lys sirup (eller honning)
  • 1 dl vann

Deig

Fyll

  • 200 g romtemperert smør (eller margarin)
  • 2 ss kanel
  • 1 ss grovmalt kardemomme
  • 70 g sukker (eller demererasukker/råsukker)
  • 1 ss maizena

Annet

  • 1 egg til pensling
  • Perlesukker til toppen (valgfritt)

Fremgangsmåte

Safransirup

  • Varm opp alle ingredienser i en kjele til ca. 60 grader slik at fargen fra safranen frigjøres. Avkjøl innen videre bruk.Alternativt til safran kan man bruke ½ ts med gurkemeie i oppskriften, som tilsettes rett i bakebollen med de øvrige ingrediensene.
    Hvis du heller velger å bruke gurkemeie eller safranpulver, tilsettes dette i bakebollen sammen med de tørre ingrediensene. (Har du ikke safran, kan du bruke 1 teskje gurkemeie i oppskriften + 1 dl vann).

Deig

  • Ha alle ingredienser i en bakebolle. Elt med deigen sammen med en eltekrok i ca. 13 minutter på lav hastighet og 2 minutter på middels hastighet. Velger du heller å elte deigen for hånd, må du bergene lenger eltetid. Forhev deigen (tildekket) i ca. 30 minutter.

Forming og fylning

  • Strø mel på kakebordet, kjevle ut deigen til et rektangel på ca. 40x50 centimeter. Rør ingrediensene til fyllet godt sammen og smør utover deigen. Brett 1/3 av deigen inn mot midten på langsiden, og brett den siste delen over den delen som er dobbel.
  • Nå har du tre lag. Kjevle ut dette slik at du får en leiv på ca. 30 cm x 50-60 cm. Del leiven i 16 strimler på tvers. Hver strimmel snurres og knytes sammen til en knute: Tvinn strimmelen noen ganger, surr den deretter lett tre ganger rundt to fingre, før du dytter enden inn i hullet på undersiden.

Etterheving og steking

  • Sett på stekebrett med bakepapir og la heve i ca. 1 time. Pensle med sammenvispet egg, og strø med perlesukker. Stek ved 180 grader over- og undervarme i ca. 20 minutter.
Skriv ut oppskriften