Kanelknute-lussekatter
Vi har alle smakt en himmelsk kanelknute. Så tenk deg hvor godt det er når lussekatter og kanelknuter forener seg i en salig blanding. Saftig, rik på krydder, og med en morsom vri på to tradisjonelle bakster: dette er kanelknute-lussekatter!
Ingredienser
Safransirup
- 1 g safran (tråder)
- 50 g lys sirup (eller honning)
- 1 dl vann
Deig
- 50 g Idun fersk gjær for søte deiger
- 4,5 dl kald melk
- 200 g romtemperert smør (eller margarin)
- 1150 g hvetemel
- 1 ss Idun ferskere bakst (valgfritt)
- 135 g sukker
- 0,5 ts salt
Fyll
- 200 g romtemperert smør (eller margarin)
- 2 ss kanel
- 1 ss grovmalt kardemomme
- 70 g sukker (eller demererasukker/råsukker)
ANNET
- 1 egg til pensling
- Perlesukker til toppen (valgfritt)
Fremgangsmåte
Safransirup
- Varm opp alle ingredienser i en kjele til ca. 60 grader slik at fargen fra safranen frigjøres. Avkjøl innen videre bruk.Alternativt til safran kan man bruke ½ ts med gurkemeie i oppskriften, som tilsettes rett i bakebollen med de øvrige ingrediensene. Hvis du heller velger å bruke gurkemeie eller safranpulver, tilsettes dette i bakebollen sammen med de tørre ingrediensene. (Har du ikke safran, kan du bruke 1 teskje gurkemeie i oppskriften + 1 dl vann).
Deig
- Ha alle ingredienser i en bakebolle. Elt med deigen sammen med en eltekrok i ca. 13 minutter på lav hastighet og 2 minutter på middels hastighet. Velger du heller å elte deigen for hånd, må du bergene lenger eltetid. Forhev deigen (tildekket) i ca. 30 minutter.
Forming og fylning
- Strø mel på kakebordet, kjevle ut deigen til et rektangel på ca. 40x50 centimeter. Smør det myke smøret på deigen, og strø sukker, kanel og kardemomme jevnt utover. Brett 1/3 av deigen inn mot midten på langsiden, og brett den siste delen over den delen som er dobbel.
- Nå har du tre lag. Kjevle ut dette slik at du får en leiv på ca. 30 cm x 50-60 cm. Del leiven i 16 strimler på tvers. Hver strimmel snurres og knytes sammen til en knute: Tvinn strimmelen noen ganger, surr den deretter lett tre ganger rundt to fingre, før du dytter enden inn i hullet på undersiden.
Etterheving og steking
- Sett på stekebrett med bakepapir og la heve i ca. 1 time. Pensle med sammenvispet egg, og strø med perlesukker. Stek ved 175 grader i ca. 20 minutter.