Kaldhevet lussekatter
Kaldhevede lussekatter er supergode og ikke minst praktiske å lage, hvis du ikke har tid å bake fra bunnen av om morgenen! I denne oppskriften bruker vi en litt mindre mengde gjær, som gjør at deigen tåler å stå til kaldheving i kjøleskapet over natten. Da er det bare å steke opp på morgenen - enkelt og greit!
porsjoner36
Ingredienser
- 5 dl melk
- 90 g sukker
- 1,5 dl honning
- 1 g ekte safran
- 950 g hvetemel
- 1 ts kardemomme
- 0,5 ss Idun ferskere bakst
- 0,5 ts salt
- 200 g romtemperert smør
- 25 g Idun gjær for søte deiger
Annet:
- 1 stk egg til pensling + rosiner
Fremgangsmåte
- Kok opp melk, sukker og ekte safran. Trekk kjelen til side, og rør inn honningen. Avkjøl blandingen helt, og sett den gjerne i kjøleskapet mot slutten av avkjølingen - til at den blir ordentlig kald. Har du ikke ekte safran, så kan du erstatte dette med 1 teskje gurkemeie (husk at man da mister smaken fra safranen i lussekattene).
- Ha mel, romtemperert smør, smuldret gjær og den kalde melkeblandingen i en bakebolle. Elt deigen med kjøkkenmaskin til den blir smidig: ca 13 minutter på lav hastighet, og i 2 minutter på middels hastighet. Har du ikke en kjøkkenmaskin, så kan du også elte deigen smidig for hånd.
- Dekk til bakebollen med plast, og la deigen heve i kjøleskapet over natten (minimum i 8 timer).
- Ta deigen ut av kjøleskapet, og velt den ut på en ren kjøkkenbenk. Legg over et rent kjøkkenhåndkle, og la deigen hvile i romtemperatur i ca. 15 minutter. Del deigen opp i 36 like store deler, og form til lussekatter. Legg lussekattene på et stekebrett med bakepapir. Ha over et kjøkkenhåndklede (slik at de ikke "tørker" ut) mens du former deigen til lussekatter. De skal etterheve under kledet i ca. 60 minutter, eller til de er blitt dobbelt så store.
- Forvarm stekeovnen til 200 grader varmluft. Sett brettene inn i stekeovnen, og stek de i ca. 8 - 10 minutter til du har fått en fin og gyllen farge. Bytte gjerne plass på stekebrettene hvis du ser at ett brett blir mer stekt enn det andre. Avkjøl lussekattene på en bakerist etter steking.
Tips og triks
Produktet Idun ferskere bakst er fint å bruke i deigen. Da holder lussekattene deg ferske og fine hele dagen!
Flere lussekattoppskrifter
- Alle
- 17. mai
- 17. mai - Kaker
- 17. mai - Søtbakst
- Annen søtbakst
- Annet bakst
- Boller
- Brød
- Brød - Finbakst
- Brød - Grovbakst
- Brød - Middag
- Brød - Småbakst
- Bursdag
- Bursdag - Kaker
- Desserter
- Desserter - Konfekt
- Drikke
- Enkle oppskrifter
- Farsdag
- Fastelavn
- Formkake
- Formkaker
- Frokost
- Glutenfri
- Gresskarpai
- Grunnoppskrift
- Halloween
- Halloween - Kaker
- Halloween - Søtbakst
- Høst
- Høstbakst
- Hverdag
- Iskake
- Iskrem
- Jul
- Jul - Kaker
- Jul - Konfekt
- Jul - Søtbakst
- Kaker
- Konfekt
- Kremkaker
- Litt sunnere
- Milkshake
- Morsdag
- Mousse og fromasj
- Ostekaker
- Pai og terter
- Pannekaker
- Påske
- Påske - Kaker
- Påske - Søtbakst
- Pavlova og marengs
- Pizza
- Pizza - Andre pizzaer
- Pizza - Deig
- Pizza - Dessertpizza
- Pizza - Hvit pizza
- Pizza - Italiensk pizza
- Pizza - Sauser og dressinger
- Pizza - Vegetar
- Restemat
- Rundstykker
- Sauser og dressinger
- Sjokoladekaker
- Skolestart
- Småkaker
- Snacks
- Sommer
- Søtbakst
- Surdeig
- Vafler
- Valentines
- Valentines - Kaker
Alle
- Alle
- 17. mai
- 17. mai - Kaker
- 17. mai - Søtbakst
- Annen søtbakst
- Annet bakst
- Boller
- Brød
- Brød - Finbakst
- Brød - Grovbakst
- Brød - Middag
- Brød - Småbakst
- Bursdag
- Bursdag - Kaker
- Desserter
- Desserter - Konfekt
- Drikke
- Enkle oppskrifter
- Farsdag
- Fastelavn
- Formkake
- Formkaker
- Frokost
- Glutenfri
- Gresskarpai
- Grunnoppskrift
- Halloween
- Halloween - Kaker
- Halloween - Søtbakst
- Høst
- Høstbakst
- Hverdag
- Iskake
- Iskrem
- Jul
- Jul - Kaker
- Jul - Konfekt
- Jul - Søtbakst
- Kaker
- Konfekt
- Kremkaker
- Litt sunnere
- Milkshake
- Morsdag
- Mousse og fromasj
- Ostekaker
- Pai og terter
- Pannekaker
- Påske
- Påske - Kaker
- Påske - Søtbakst
- Pavlova og marengs
- Pizza
- Pizza - Andre pizzaer
- Pizza - Deig
- Pizza - Dessertpizza
- Pizza - Hvit pizza
- Pizza - Italiensk pizza
- Pizza - Sauser og dressinger
- Pizza - Vegetar
- Restemat
- Rundstykker
- Sauser og dressinger
- Sjokoladekaker
- Skolestart
- Småkaker
- Snacks
- Sommer
- Søtbakst
- Surdeig
- Vafler
- Valentines
- Valentines - Kaker