Search
Close this search box.

Lussekatter

Lussekatter bakes til Luciadagen, den 13. desember. I denne oppskriften lager vi en safransirup – fordi sirupen gjør at fargen og smaken fra safranen lettere frigjør seg i deigen. Safran fås kjøpt i de fleste apotek og matbutikker.
Lussekatter
porsjoner35

Ingredienser

SAFRANSIRUP TIL LUSSEKATTER

 • 1 g safran ("tråder")
 • 50 g lys sirup eller honning
 • 1 dl vann

DEIG

Fremgangsmåte

 • SAFRANSIRUP:
  Varm opp safran, vann, og lys sirup eller honning i en kjele til ca. 60 grader - slik at fargen fra safranen frigjøres. Sett kjelen til side og la den avkjøles.
 • DEIG:
  Ha alle ingredienser i bakebollen på en kjøkkenmaskin. Tilsett safransirupen til slutt. Elt deigen med en eltekrok i ca. 13 minutter på lav hastighet og 2 minutter på middels hastighet. Velger du å elte deigen for hånd, må du beregne lengre eltetid.
  Dekk over deigen med et kjøkkenhåndkle, og la den heve i ca. 30 minutter.
 • For å lage de mest vanlige lussekatt-formene:
  Del deigen i små biter ca. 60 gram og rull til “pølser” som er ca. 10 cm lange. Legg de under et klede, slik at de ikke tørker ut.
  Når alt er rullet ut til små “pølser”, formes de på stekebrett med bakepapir og rosiner trykkes inn på hver side.
  For mer inspirasjon og flere måter å forme lussekatter på: sjekk gjerne filmen som ligger på vår Instagram, samt YouTube-konto @morshjemmebakte.
 • Dekk til brettene og etterhev lussekattene i ca. 60 - 90 minutter. Forvarm i mellomtiden ovnen til 200 grader. Visp sammen 1 egg med 1 klype salt til pensling, etter steking.
 • Stek lussekattene i ca. 10 minutter, eller til de har fått en fin og gyllen farge. Pensle lussekattene med sammenvispet egg rett etter steking (mens de ennå er varme), og avkjøl de på en bakerist.

Notes

TIPS!

Vi velger å pensle lussekattene etter steking. På den måten får bollene en blank og fin overflate, uten at de blir for mørke (som de kan bli hvis man pensler baksten før steking).
Skriv ut oppskriften

Kanskje du også vil like?

Scroll to Top