Lussekatter med vaniljekrem
Oppskrift på lussekatter med vaniljekrem Tenk deg at du setter tennene i en saftig og nystekt lussekatt, eller i en himmelsk skolebolle med vaniljekrem. Da kan du tenke deg hvor deilig det er med en kombinasjon av de to. Prøv lussekatter med vaniljekrem til årets Lucia-feiring! Tips: la deigen heve over natten Sett deigen kvelden […]

Ingredienser
SAFRANSIRUP TIL LUSSEKATTER
- 1 g safran ("tråder")
- 50 g lys sirup eller honning
- 1 dl vann
DEIG
- 50 g Idun Mors hjemmebakte Fersk Gjær for Søte Deiger
- 4,5 dl kald melk
- 200 g romtemperert smør eller margarin
- 1150 g hvetemel
- 1 ss Idun Mors hjemmebakte Ferskere bakst (valgfritt)
- 135 g sukker
- 0,5 ts salt
KREM OG GLASUR
- 1 pk Idun Mors hjemmebakte Kakefyll med Vaniljesmak
- Melis til glasur
Fremgangsmåte
- KREM
Lag vaniljekrem etter bruksanvisningen på pakken. Dekk med plastfolie, og sett i kjøleskapet til avkjøling. - SAFRANSIRUP
Varm opp alle ingredienser i en kjele til ca. 60 grader slik at fargen fra safranen frigjøres. Avkjøl innen videre bruk.
Alternativt til safran kan man bruke ½ ts med gurkemeie i oppskriften, som tilsettes rett i bakebollen med de øvrige ingrediensene. Hvis du heller velger å bruke gurkemeie eller safranpulver, tilsettes dette i bakebollen sammen med de tørre ingrediensene. (Har du ikke safran, kan du bruke 1 teskje gurkemeie i oppskriften + 1 dl vann) - DEIG
Ha alle ingredienser i en bakebolle. Elt med deigen sammen med en eltekrok i ca. 13 minutter på lav hastighet og 2 minutter på middels hastighet. Velger du heller å elte deigen for hånd, må du bergene lenger eltetid. Forhev deigen (tildekket) i ca. 30 minutter. - FORMING AV LUSSEKATTENE
Ha deigen over på lett melet bord og del den i deigemner på ca 80 g. Del hver deig i to og rull til tynne pølser. Tvinn pølsene rundt hverandre og samle sammen til en tett ring. Klem sammen skjøtene. - ETTERHEVING OG STEKING
Etterhev i ca 1 time og klem bollene ned i midten. Ha ca 1 ss vaniljekrem i midten, pensle med egg og stek på 175 grader i 15-20 minutter. Avkjøl på rist. - GLASUR
Lag en tykk glasur ved å røre sammen melis med litt vann. Begynn med veldig lite vann og øk med en teskje av gangen til du har en tykk glasur. Ha på de avkjølte bollene.