Tenk deg at du setter tennene i en saftig og nystekt lussekatt, eller i en himmelsk skolebolle med vaniljekrem. Da kan du tenke deg hvor deilig det er med en kombinasjon av de to. Prøv lussekatter med vaniljekrem til årets Lucia-feiring!
Lag vaniljekrem etter bruksanvisningen på pakken. Dekk med plastfolie, og sett i kjøleskapet til avkjøling.
Safransirup
Varm opp alle ingredienser i en kjele til ca. 60 grader slik at fargen fra safranen frigjøres. Avkjøl innen videre bruk.Alternativt til safran kan man bruke ½ ts med gurkemeie i oppskriften, som tilsettes rett i bakebollen med de øvrige ingrediensene. Hvis du heller velger å bruke gurkemeie eller safranpulver, tilsettes dette i bakebollen sammen med de tørre ingrediensene. (Har du ikke safran, kan du bruke 1 teskje gurkemeie i oppskriften + 1 dl vann)
Deig
Ha alle ingredienser i en bakebolle. Elt med deigen sammen med en eltekrok i ca. 13 minutter på lav hastighet og 2 minutter på middels hastighet. Velger du heller å elte deigen for hånd, må du bergene lenger eltetid. Forhev deigen (tildekket) i ca. 30 minutter.
Forming av lussekattene
Ha deigen over på lett melet bord og del den i deigemner på ca. 80 g. Del hver deig i to og rull til tynne pølser. Tvinn pølsene rundt hverandre og samle sammen til en tett ring. Klem sammen skjøtene.
Etterheving og steking
Etterhev i ca. 1 time og klem bollene ned i midten. Ha ca. 1 ss vaniljekrem i midten, pensle med egg og stek på 175 grader i 15-20 minutter. Avkjøl på rist.
Glasur
Lag en tykk glasur ved å røre sammen melis med litt vann. Begynn med veldig lite vann og øk med en teskje av gangen til du har en tykk glasur. Ha på de avkjølte bollene.