Verdens beste sitronterte lager du selv! Sitronterte med marengs er en kjempelekker frisk og lett kake. Servér sitronterten til dessert eller ved siden av en god kopp kaffe en solfylt sommerdag!
Kjør mel, sukker, smør og revet sitronskall i en foodprosessor til du har grove smuler. Ha i eggeplomme og vann. Puls sammen til den samler seg til en deig. Samle deigen med hendene og pakk den inn i plastfolie. Legg i kjøleskapet i ca 1 time eller til deigen er gjennomkald.
Kjevle eller trykk deigen ut i en rund eller avlang paiform/terteform. Prikk bunnen med en gaffel så det ikke blåser seg opp. Hvis du ønsker perfekte kanter på terten kan du ha et bakepapir i formen og toppe bakepapiret med tørkede bønner til hele formen er full. Da siger ikke tertedeigen ned under steking. Stek midt i ovnen på 200 grader i ca 15 minutter. Hvis du steker med bakepapir og bønner, kan du ta bønnene og papiret ut av formen etter 10 minutter og sette formen tilbake i ovnen til tertebunnen er gyllen.
Vips sammen eggehvite og pensle den varme bunnen når den kommer ut av ovnen. Det vil gjøre at tertebunnen holder seg sprø.
Lemon Curd (sitronkrem)
Finriv skallet av sitronene og press juice. Ha juice, skall, sukker og smør i en kjele og varm opp på svak varme. Rør nå og da til smør og sukker har smeltet.
Pisk egg og eggeplomme lett sammen og pisk inn litt og litt av den varme. Hell alt til tilbake i kjelen og varm opp på svak varme under omrøring til det begynner å tykne - 10-15 minutter. Pass på at kremen ikke koker, for da kan den bli kornete. Kremen er klar når den dekker baksiden av en skje, og når man drar fingeren over skjeen skal sporet holde seg, og ikke flyte sammen. Avkjøl til romtemperatur og hell over i terteskallet. Sett i kjøleskapet til kremen har blitt helt kald.
Marengs
Ha eggehviter og sukker i bollen til en kjøkkenmaskin eller en stor rustfri stål- eller glassbolle. Plasser bollen over kjele med vann som småkoker, og visp til sukkeret er oppløst og eggehvitene er varme (60°C). For å teste dette uten termometer: gni blandingen mellom to fingre. Hvis det ikke føles kornete, er sukkeret oppløst og kan fjernes fra varmen. Hvis du fortsatt føler korn, fortsett å vispe og teste til sukkeret er helt oppløst.
Flytt bollen til en kjøkkenmaskin eller bruk en håndholdt mikser, og pisk eggehvitene på lav hastighet til de skummer, omtrent 1 minutt.Øk hastigheten gradvis til høy og pisk til marengsen er tykk og glansfull, 5–6 minutter. Pisk til slutt inn Idun Vaniljeessens.
Ta terten ut av kjøleskapet og topp med marengs. Bruk en kjøkkentorch til forsiktig å brune marengstoppen eller sett den rett under grillelementet på 200 grader i ovnen. Følg godt med så ikke marengsen blir brent. Du kan også erstatte marengs med 3 dl kremfløte som du pisker til en myk krem med 1-2 ts sukker.
Servering
Servér med det samme.
Tips og triks
Her har vi brukt en avlang paiform, men det fungerer like bra med en rund.