Go Back
+ servings

Skoleboller

Skoleboller (eller skolebrød) med vaniljekrem er noe av den mest populære norske baksten vi har. Skolebollene så dagens lys på 50-tallet, men denne vidunderbollen er like populær i dag som den gang. For raskere heving og luftigere skolboller, bruker vi Fersk gjær for søte deiger (den røde typen).
Skoleboller med vaniljekrem på en asjett.
porsjoner12

Ingredienser

  • 1000 g hvetemel
  • 150 g sukker
  • 1 ts salt
  • 2 ts kardemomme
  • 50 g Idun Fersk Gjær for Søte Deiger
  • 5 dl kaldt vann (eller melk)
  • 150 g romtemperert smør/margarin (eller flytende margarin)

Vaniljekrem

  • 2,5 dl helmelk
  • 2,5 dl fløte
  • 4 stk eggeplommer
  • 100 g sukker
  • 0,5 stk vaniljestang
  • 30 g maizena

... eller lettlaget vaniljekrem

Annet

  • melisglasur og kokosmasse

Fremgangsmåte

Vaniljekrem

  • Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Hell melk og fløte i en kjele. Ha i vaniljefrøene og selve stangen og kok opp under omrøring. Ta ut vaniljestangen og sett til side. Visp eggeplommer, sukker og maizena sammen i en bolle. Spe på den varme melken i eggeblandingen under omrøring. .
  • Når alt er blandet godt sammen, hell det tilbake i kjelen. Kok opp under omrøring til kremen er tykk nok - pass på at det ikke brenner seg i bunnen av kjelen. Ha kremen over i en bolle og eventuelt avkjøl før bruk

Deig

  • Ha alle ingredienser i bakebollen på en kjøkkenmaskin med smuldret gjær og romtemperert smør. Elt med deigen smidig med eltekrok i ca. 13 minutter på lav hastighet, og 2 minutter på middels hastighet. Forhev deigen tildekket i ca. 30 minutter.
  • Del deigen i 12 like store deler (ca. 150 gram), trill til boller og legg på stekebrett med bakepapir med et godt mellomrom. Trykk bollene flate med håndbaken. Dekk til og etterhev bollene i ca. 45 - 60 minutter eller til de er dobbelt så store. Lag en grop i midten av hver bolle og fyll med eggekrem. Bruk gjerne en sprøytepose til dette. Forvarm i mellomtiden ovnen til 200 grader med over- og undervarme.
  • Stek skolebollene på midterste rille i ca. 10 - 15 minutter og avkjøl på rist etter steking.
  • Lag melisglasur ved å røre sammen melis og vann til en tykk grøt. Smør på melisglasur på skolebrødene og dypp dem i kokos.

Tips og triks

Har du kun tørrgjær i huset når du vil bake, kan 1 pose tørrgjær erstatte 50 gram fersk gjær. Hevetiden blir litt lenger ved bruk av tørrgjær.
Skriv ut oppskriften