Skoleboller
Skoleboller (eller skolebrød) med vaniljekrem er noe av den mest populære norske baksten vi har. Skolebollene så dagens lys på 50-tallet, men denne vidunderbollen er like populær i dag som den gang. For raskere heving og luftigere skolboller, bruker vi Fersk gjær for søte deiger (den røde typen).

porsjoner12
Ingredienser
- 1000 g hvetemel
- 150 g sukker
- 1 ts salt
- 2 ts kardemomme
- 50 g Idun Mors hjemmebakte - Fersk gjær for søte deiger
- 5 dl kaldt vann eller melk
- 150 g romtemperert smør/margarin eller flytende margarin
VANILJEKREM TIL SKOLEBOLLENE
- 2,5 dl H-melk
- 2,5 dl fløte
- 4 stk eggeplommer
- 100 g sukker
- 0,5 stk vaniljestang
- 30 g maizena
... eller LETTLAGET VANILJEKREM:
- 1 pose Idun Mors hjemmebakte - KAKEFYLL MED VANILJESMAK
- 4 dl H-melk (du kan også bruke laktosefri melk)
- 3 ss sukker
ANNET
- melisglasur og kokosmasse
Fremgangsmåte
- VANILJEKREM Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Hell melk og fløte i en kjele. Ha i vaniljefrøene og selve stangen og kok opp under omrøring. Ta ut vaniljestangen og sett til side.
Visp eggeplommer, sukker og maizena sammen i en bolle. Spe på den varme melken i eggeblandingen under omrøring. Når alt er blandet godt sammen, hell det tilbake i kjelen. Kok opp under omrøring til kremen er tykk nok - pass på at det ikke brenner seg i bunnen av kjelen. Ha kremen over i en bolle og eventuelt avkjøl før bruk. - DEIG Ha alle ingredienser i bakebollen på en kjøkkenmaskin med smuldret gjær og romtemperert smør. Elt med deigen smidig med eltekrok i ca. 13 minutter på lav hastighet, og 2 minutter på middels hastighet. Forhev deigen tildekket i ca. 30 minutter.
- Del deigen i 12 like store deler (ca. 150 gram), trill til boller og legg på stekebrett med bakepapir med et godt mellomrom. Trykk bollene flate med håndbaken. Dekk til og etterhev bollene i ca. 45 - 60 minutter eller til de er dobbelt så store. Lag en grop i midten av hver bolle og fyll med eggekrem. Bruk gjerne en sprøytepose til dette. Forvarm i mellomtiden ovnen til 200 grader med vanlog over- og undervarme.
- Stek skolebollene på midterste rille i ca. 10 - 15 minutter og avkjøl på rist etter steking.
- Lag melisglasur ved å røre sammen melis og vann til en tykk grøt. Smør på melisglasur på skolebrødene og dypp dem i kokos.