Skoleboller
Skoleboller (eller skolebrød) med vaniljekrem er noe av den mest populære norske baksten vi har. Skolebollene så dagens lys på 50-tallet, men denne vidunderbollen er like populær i dag som den gang. For raskere heving og luftigere skolboller, bruker vi Fersk gjær for søte deiger (den røde typen).
porsjoner12
Ingredienser
- 1000 g hvetemel
- 150 g sukker
- 1 ts salt
- 2 ts kardemomme
- 50 g Idun Fersk Gjær for Søte Deiger
- 5 dl kaldt vann (eller melk)
- 150 g romtemperert smør/margarin (eller flytende margarin)
Vaniljekrem
- 2,5 dl helmelk
- 2,5 dl fløte
- 4 stk eggeplommer
- 100 g sukker
- 0,5 stk vaniljestang
- 30 g maizena
... eller lettlaget vaniljekrem
- 1 pose Idun Kakefyll med Vaniljesmak
- 4 dl helmelk
- 3 ss sukker
Annet
- melisglasur og kokosmasse
Fremgangsmåte
Vaniljekrem
- Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Hell melk og fløte i en kjele. Ha i vaniljefrøene og selve stangen og kok opp under omrøring. Ta ut vaniljestangen og sett til side. Visp eggeplommer, sukker og maizena sammen i en bolle. Spe på den varme melken i eggeblandingen under omrøring. .
- Når alt er blandet godt sammen, hell det tilbake i kjelen. Kok opp under omrøring til kremen er tykk nok - pass på at det ikke brenner seg i bunnen av kjelen. Ha kremen over i en bolle og eventuelt avkjøl før bruk
Deig
- Ha alle ingredienser i bakebollen på en kjøkkenmaskin med smuldret gjær og romtemperert smør. Elt med deigen smidig med eltekrok i ca. 13 minutter på lav hastighet, og 2 minutter på middels hastighet. Forhev deigen tildekket i ca. 30 minutter.
- Del deigen i 12 like store deler (ca. 150 gram), trill til boller og legg på stekebrett med bakepapir med et godt mellomrom. Trykk bollene flate med håndbaken. Dekk til og etterhev bollene i ca. 45 - 60 minutter eller til de er dobbelt så store. Lag en grop i midten av hver bolle og fyll med eggekrem. Bruk gjerne en sprøytepose til dette. Forvarm i mellomtiden ovnen til 200 grader med over- og undervarme.
- Stek skolebollene på midterste rille i ca. 10 - 15 minutter og avkjøl på rist etter steking.
- Lag melisglasur ved å røre sammen melis og vann til en tykk grøt. Smør på melisglasur på skolebrødene og dypp dem i kokos.
Tips og triks
Har du kun tørrgjær i huset når du vil bake, kan 1 pose tørrgjær erstatte 50 gram fersk gjær. Hevetiden blir litt lenger ved bruk av tørrgjær.
Relaterte oppskrifter
- Alle
- 17. mai
- 17. mai - Kaker
- 17. mai - Søtbakst
- Annen søtbakst
- Annet bakst
- Boller
- Brød
- Brød - Finbakst
- Brød - Grovbakst
- Brød - Middag
- Brød - Småbakst
- Bursdag
- Bursdag - Kaker
- Desserter
- Desserter - Konfekt
- Drikke
- Enkle oppskrifter
- Farsdag
- Fastelavn
- Formkake
- Formkaker
- Frokost
- Glutenfri
- Gresskarpai
- Grunnoppskrift
- Halloween
- Halloween - Kaker
- Halloween - Søtbakst
- Høst
- Høstbakst
- Hverdag
- Iskake
- Iskrem
- Jul
- Jul - Kaker
- Jul - Konfekt
- Jul - Søtbakst
- Kaker
- Konfekt
- Kremkaker
- Litt sunnere
- Milkshake
- Morsdag
- Mousse og fromasj
- Ostekaker
- Pai og terter
- Pannekaker
- Påske
- Påske - Kaker
- Påske - Søtbakst
- Pavlova og marengs
- Pizza
- Pizza - Andre pizzaer
- Pizza - Deig
- Pizza - Dessertpizza
- Pizza - Hvit pizza
- Pizza - Italiensk pizza
- Pizza - Sauser og dressinger
- Pizza - Vegetar
- Restemat
- Rundstykker
- Sauser og dressinger
- Sjokoladekaker
- Skolestart
- Småkaker
- Snacks
- Sommer
- Søtbakst
- Surdeig
- Vafler
- Valentines
- Valentines - Kaker
Alle
- Alle
- 17. mai
- 17. mai - Kaker
- 17. mai - Søtbakst
- Annen søtbakst
- Annet bakst
- Boller
- Brød
- Brød - Finbakst
- Brød - Grovbakst
- Brød - Middag
- Brød - Småbakst
- Bursdag
- Bursdag - Kaker
- Desserter
- Desserter - Konfekt
- Drikke
- Enkle oppskrifter
- Farsdag
- Fastelavn
- Formkake
- Formkaker
- Frokost
- Glutenfri
- Gresskarpai
- Grunnoppskrift
- Halloween
- Halloween - Kaker
- Halloween - Søtbakst
- Høst
- Høstbakst
- Hverdag
- Iskake
- Iskrem
- Jul
- Jul - Kaker
- Jul - Konfekt
- Jul - Søtbakst
- Kaker
- Konfekt
- Kremkaker
- Litt sunnere
- Milkshake
- Morsdag
- Mousse og fromasj
- Ostekaker
- Pai og terter
- Pannekaker
- Påske
- Påske - Kaker
- Påske - Søtbakst
- Pavlova og marengs
- Pizza
- Pizza - Andre pizzaer
- Pizza - Deig
- Pizza - Dessertpizza
- Pizza - Hvit pizza
- Pizza - Italiensk pizza
- Pizza - Sauser og dressinger
- Pizza - Vegetar
- Restemat
- Rundstykker
- Sauser og dressinger
- Sjokoladekaker
- Skolestart
- Småkaker
- Snacks
- Sommer
- Søtbakst
- Surdeig
- Vafler
- Valentines
- Valentines - Kaker