Surdeigstarter, surdeig eller starterkultur

Surdeigsstarter, hva er egentlig det? Det er mange begreper som benyttes når man snakker om surdeig, og begrepene benyttes gjerne litt om hverandre. Vi vil derfor på en enklere måte forklare forskjellen på begrepene som benyttes.

Surdeigsstarter

Starterkultur

En starterkultur er en rendyrket bakteriekultur. Denne består av flere forskjellige arter mikroorganismer som benyttes til fermentering av mel og vann – til surdeig. En starterkultur brukes fordi man vil ha kontroll på, og prege utviklingen av din surdeig. Hensikten med å bruke en starterkultur, er for å få en spesifikk surdeig med en spesifikk bakteriekultur som sikrer samme kvalitet og karakter på din surdeig hver gang. Når du vil lage surdeig, er det svært viktig at du er renslig og nøye. Prosessen er ømtålig for påvirkning av andre bakterier. Rene hender og rent utstyr er derfor en forutsetning.

Surdeig

En surdeig, også kalt surdeigskulturer det ferdige resultatet etter endt fermenteringsprosess. Surdeigen består da gjerne av en kombinasjon av melke- og eddiksyrebakterier og noe gjær. En surdeig kan gjerne holdes i live over lang tid, forutsatt at den får nøysomt og jevnlig vedlikehold.

Surdeigsstarter

Når din surdeig endelig er klar, enten hjemmelaget eller bakeklar fra butikken, kan denne benyttes videre som en surdeigsstarter. Hvis man beholder en andel av den ferdige surdeigen, kan man bruke denne som en surdeigsstarter for å lage ny surdeig. Med det menes at beholdt andel av ferdig surdeig, på nytt mates med ny næring i form av mel og vann.

OPPSKRIFT PÅ FIN SURDEIGSKULTUR

Fin surdeigskultur i et glass.

OPPSKRIFT PÅ GROV SURDEIGSKULTUR

Grov surdeigskultur i et glass.

Surdeigens fordeler

En surdeig kan med fordel brukes til alle typer bakst hvor man ønsker en god smak og aroma, men benyttes som oftest til forskjellige typer brødbakst og i pizzabunner. Det er fullt mulig å lage vafler og pannekaker med surdeig, og noen sverger til å bake søt gjærbakst med en skvett surdeig, for mer smak og aroma.

Nystekte pannekaker med surdeig på en tallerken,.

Du vil også merke at konsistensen er annerledes på brød bakt med surdeig. Brødet får større porer inni, og oppleves som fuktigere og en smule seigere å tygge. I dansk rugbrød er surdeig helt nødvendig for å få stekt brødet ferdig.

LIKER DU DANSK RUGBRØD?
Se oppskrift på dansk rugbrød med bakeklar surdeig

Fem gode egenskaper

Deig som inneholder surdeig blir smidigere å arbeide med. Utover dette, har brød bakt med surdeig har en rekke fordel som:

  • God smak og aroma
  • Sprø skorpe
  • Saftige brød med lenger holdbarhet
  • Smuler mindre med oppskjæring
  • Estetisk flotte og rustikke brød

Brød bakt med surdeig, kan dessuten være gunstig for både blodsukkeret i kroppen og for tarmhelsen.

Les gjerne – SURDEIGSBRØD FOR HELSENS SKYLD

Hvordan bake med surdeig?

Det å bake med surdeig lyder nok litt komplisert og skummelt for de som ikke har prøvd det før. Vi kan berolige deg med at det ikke er så vanskelig som det kan høres ut til, men derimot er spennende og gøy. Når du først har fått et vellykket bakeresultat, er det lett å blir hekta på surdeigsbaking!

Det finnes tusenvis av oppskrifter på brødbakst bakt med surdeig. Finner du en oppskrift du gjerne vil prøve deg på, så er det viktig å følge oppskriften nøye for et best mulig resultat. Husk at renslighet med god håndhygiene og rent utstyr er viktig.

Idun surdeigsstarter

Når du skal bake brød med surdeig, kan du velge å lage sin egen surdeig eller benytte en bakeklar surdeig fra dagligvarehandelen – Idun Mors hjemmebakte – Bakeklar surdeig av fullkornshvete. Denne bakeklare surdeigen er en levende surdeigskultur som er perfekt ved baking av forskjellig typer brødbakst eller pizza. En pose rekker til ca. 2 – 3 brød eller til to pizzaer i langpanner, og kan blandes direkte inn i deigen ved tilberedning.

Surdeig av fullkornshvete i original emballasje.

Surdeigsbrød med eller uten gjær?

Når man baker surdeigsbrød med kun surdeig som hevemiddel, trenger deigen nokså lang hevetid – opp til 48 timer. Fordelen med en lang hevetid, er at deigen får lenger tid til å utvikle enda mer smak og aroma til brødet.

VIL DU BAKE BRØD HELT UTEN GJÆR?
– se denne oppskriften

Enten du er nybegynner eller litt mer erfaren med det å bake med surdeig, kan det være greit å bruke litt gjær i oppskriften. Ved hjelp av veldig små mengder tilsatt gjær, vil du sikre heveprosessen. Uansett om du har funnet en oppskrift med eller uten gjær, så husk å følge oppskriften nøye.

OPPSKRIFT PÅ FRANSK LANDBRØD MED SURDEIG

Nystekt focaccia på en bakerist.

OPPSKRIFT PÅ HALVGROVT SURDEIGSBRØD

Halvgrovt surdeigsbrød oppskåret i skiver på en trefjøl.

OPPSKRIFT PÅ SURDEIGSPIZZA

Surdeigspizza bakt i langpanne på en trefjøl.

Lykke til med bakingen!

Andre baketips

Scroll to Top