Fint surdeigsbrød
Fint surdeigsbrød som er noenlunde enkelt å bake. Denne oppskriften er fin å starte med for deg som vil prøve å bake surdeigsbrød for første gang. Med bakeklar surdeig av fullkornshvete blir baking med surdeig enda enklere!
porsjoner2
Ingredienser
- 150 g bakeklar surdeig av fullkornshvete
- 12 g fersk gjær original
- 2,5 dl kaldt vann
- 390 g hvetemel
- 1/2 ss luftigere bakst (valgfritt)
- 1 ts salt
Fremgangsmåte
- Smuldre gjæren opp i det kalde vannet, og rør sammen.
- Bland bakeklar surdeig sammen med øvrige ingrediensene i en bakebolle, unntatt saltet.
- Elt deigen sammen med eltekrok i 3 minutter på lav hastighet, og 4 minutter på middels hastighet. Tilsett saltet, og elt videre på middels hastighet i 3 minutter.
- Smør en stor bakebolle med smaksnøytral olje (feks. raps- eller solsikkeolje) og legg i deigen. Dekk bollen til med plast og la deigen heve i 2 timer. Ha mel på hendene, og vend deigen mot deg en gang etter 1 time.
- Del deigen opp i to like store deler. Form til to brød og legg på stekebrett med bakepapir. Du kan også bruke hevekurver (eller to bakeboller), hvis du har dette. Dekk til og etterhev i brødene i 2 timer, eller til de er dobbelt så store.
- Forvarm ovnen til 230 grader med vanlig over- og undervarme.
- Bruker du hevekurver, velter du forsiktig deigemnene over på stekebrett med bakepapir. Lag gjerne fine snitt med en skarp kniv på toppen av surdeigsbrødene, sett brødene på nederste rille i ovnen og senk deretter temperaturen til 210 grader. Ønsker du en sprøere skorpe, kan du helle inn 1/2 desiliter vann i bunnen av ovnen før du lukker døren. Dampen fra vannet vil gjøre skorpen mørkere og sprøere.
- Brødene skal nå stekes i ca. 30 - 40 minutter til de har fått en fin og gyllen farge,
- Ta surdeigsbrødene ut av ovnen og avkjøl på en bakerist.
Tips og triks
Ved bruk av Idun Mors hjemmebakte - Luftigere bakst, vil du få et enda mer luftigere brød!