Gresskarpai
Mer høstromantisk pai skal man lete lenge etter! Denne har et herlig hjemmelaget paiskall som har heltrett flakende konsistensen. Fyllet er lett krydret og minner litt om gulrotkake, men fyllet er kremet og den piskede kremen på toppen er et perfekttilbehør. Hvis man er i det kreative hjørnet kan man lage små blader av deigensom blir til overs og steke for seg.

porsjoner8
Ingredienser
Paideig
- 225 g kaldt smør
- 170 g hvetemel
- 1 klype flaksalt
- 2-3 ss iskaldt vann
- 1/2 ts eddik
Fyll
- 200 g kremost
- 500 g renset gresskar i terninger
- 110 g smeltet meierismør
- 2 ts Idun vaniljeessens
- 3 egg
- 380 g melis
- 1 ts kanel
- 1/2 ts nyrevet muskat
- 1 klype salt
Pynt
- 4 dl kremfløte
- 1 ss melis
Fremgangsmåte
Paideig
- Skjær det kalde smøret i terninger og ha i en bolle. Dryss over hvetemel og salt. Ha mel på fingertuppene og smuldre mel og smør sammen. Klem gjerne smøret sammen for å lage små flak.
- Ha i 2 ss vann og eddiken, rør sammen og samle til en deig. Ha i litt mer vann hvis deigen ikke samler seg.
- Lag en kule av deigen, klem den flat og pakk den godt inn i plastfolie. Legg i kjøleskapet i 30 minutter eller mer. Deigen holder seg godt i kjøleskapet i flere dager.
- Ha litt mel på kjøkkenbenken og kjevle ut deigen til den er ca ½ cm tykk. Finn en dyp paiform eller en ildfast form. 15-20 cm i diameter.
- Smør formen med smør, ha deigen over på kjevlen og løft den forsiktig over i formen. Løft litt i kantene av deigen og trykk den forsiktig ned i formen og opp langs kantene. Trim kanten. Hvis det blir deig til overs kan du lage dekor til toppen av paien senere som små blader som kan stekes for seg, og legges oppå den ferdige paien.
- Sett formen i fryseren og laden stå til fyllet er ferdig.
Fyll
- Kok gresskar i vann på medium varme i 15-30 min til de er myke. Hell av vannet, avkjøl og blend sammen til en glatt purè.
- Forvarm ovnen til 200 grader over og undervarme.
- Pisk kremost tilden er en slett krem. Ha i gresskarpure og pisk det godt sammen. Pisk inn smeltet meierismør og vaniljeessens. Pisk inn ett egg av gangen. Ha i melis og krydder og pisk godt sammen.
- Ta formen ut av fryseren og hell røren over i paiskallet. Sett formen midt i ovnen og stek i 15 minutter. Senk varmen til 175 grader og stek i 45-50 minutter til. Pass på så paiskallet ikke blir for mørkt. Dekk paien med litt bakepapir eller kanten med en strimmel aluminiumsfolie hvis kan blir for mørk
- Avkjøl paien til romtemperatur. Dekk med plastfolie og sett i kjøleskapet i minst 4 timer. Pisken fast krem av kremfløte og melis, og sprøyt gjerne et mønster på paien. Hvis du mistenker at ikke hele paien vil bli spist på en gang, kan det være lurt å servere paien med krem ved siden av i stedet. Pisk i så fall en litt løsere og myk krem.