Gresskarpai
Gresskarpai er en pai som passer aller best å lage om høsten når gresskaren moden for å spises. Paien er laget av en klasisk tertedeig og fylles med en smakfull puré av gresskar, sikker, viking melk og godt krydder.

porsjoner12
Ingredienser
PAIDEIG
- 150 g romtemperert usaltet smør
- 220 g hvetemel
- 65 g sukker
- 1 stk mellomstort egg, romtemperert
- 1 ts Idun Mors hjemmebakte - Vaniljee essens
- 0,5 ts salt
GRESSKARPURÉ
- 65 g brunt farin
- 1 ts potetmel
- 2 stk romtempererte mellomstore egg
- 1,5 boks Vikingmelk
- 500 g gresskar, skrelt og skåret i terninger
- 2 ss sukker
- 0,5 ts malt kanel
- 0,5 ts malt muskatnøtt
Fremgangsmåte
- DEIG:
Bland smør og mel i en bolle. Smuldre smøret inn i melet med fingrene. Smøret trenger ikke å bli veldig fint fordelt. Det er bare bra hvis det er igjen noe små smørklatter. - Tilsett melis, egg, vaniljeessens og salt og bland deigen raskt sammen med kjøkkenmaskin. Arbeid deigen minst mulig for best resultat. Pakk deigen godt inn i plastfilm og la den få hvile i kjøleskapet i minst en time før bruk.
- GRESSKARPURÉ:
Skrell og rense gresskaret og del det opp i terninger. Kok gresskarterningene i vann i ca. 20 - 30 minutter eller til det er helt mørt. Sil av vannet, og sett gresskarkjøttet til avkjøling. Mos deretter gresskarkjøttet i en foodprocessor til en fin gresskarpurè. - Pisk lett sammen sukker og egg (ikke eggedosis), tilsett krydder, potetmel og bland inn gresskarpurè og vikingmelk i en bolle. SEtt til siden inntilvidere.
- VIDERE:
Smør en paiform (20 cm i diameter) og strø den med hvetemel. Kjevle ut deigen på et melet underlag. - Kle paiformen med paideigen ved å kjevle eller trykk deigen ut i formen. Trykk ned deigen langs kanten slik at det ser pent ut rundt hele.
- Pensle paikanten med vann, tilsett gresskarblandingen og sett paien i kjøleskapet i en halv time. Forvarm i mellomtiden stekeovnen til ovnen til 200 grader med vanlig over- og undervarme. Stek paien i ca. 20 minutter eller til den begynner å bli gyllen. Sett ned temperaturen til 180 grader og stek videre i en halv time eller til bunnen er gjennomstekt. La paien avkjøles litt etter steking.