Laup fra trønderlag
Oppskrift på trøndersk laup bakt med rugmel og anis som gir en karakterisk smak. Laup smaker utmerket sammen med godt smør og brunost!
porsjoner20
Ingredienser
Gjærdeig:
- 100 g romtemperert smør
- 50 g fersk gjær for søte deiger
- 7 dl kald melk
- 850 g hvetemel
- 1 ss ferskere bakst (valgfritt)
- 325 g rugmel
- 100 g sukker
- 1 ts salt
- 3 ts anisfrø, malt eller karve
Fremgangsmåte
- Ha alle ingredienser i bakebollen på en kjøkkenmaskin.
- Elt med deigen smidig med eltekrok i ca. 13 minutter på lav hastighet og 2 minutter på middels hastighet. Må du elte deigen for hånd, vil eltingen ta lenger tid.
- Forhev deigen tildekket med plast i ca. 30 minutter.
- Del gjærdeigen opp i ca. 20 like stor deigemner. Trill til boller og legg på stekebrett med bakepapir og trykk de litt flate.
- Dekk til og etterhev i ca. 60 - 90 minutter eller til de er dobbelt så store. Pensle med sammenvispet egg. Forvarm i mellomtiden ovnen til 200 grader
- Stek laupene i ca. 12-15 minutter og avkjøl på rist etter steking.
- Servér laupene sammen med godt smør og brunost eller syltetøy.