Sitronmakroner
Nydelige sitronmakroner er den perfekte desserten. Disse lekre makronene er friske og søte med nydelig krem av hvit sjokolade og sitron.
porsjoner25 makroner
Ingredienser
Makroner grunnoppskrift
- 140 g mandelmel eller finmalte blansjerte og tørre mandler (ikke fettredusert mandelmel)
- 150 g melis
- 120 g eggehvite
- 160 g sukker
Sitronkrem
- 200 g hvit sjokolade
- 1 dl kremfløte
- 1 økologisk sitron (finrevet skall fra 1 økologisk sitron og 1 ss sitronjuice)
Fremgangsmåte
Grunnoppskrift makroner
- Bland melis og mandelmel sammen.
- Mål opp eggehvitene og pass på så det ikke er spor av eggeplomme i hviten. Ha eggehviten i en kjøkkenmaskin og pisk på medium hastighet til de begynner å skumme lett.
- Mål opp sukker og ha halvparten av sukkeret i eggehvitene, øk hastigheten og pisk i et par minutter. Tilsett så litt og litt sukker. Når alt sukkeret er i eggehviten, la maskinen gå ett par minutter til, til marengsen er blank og luftig. Den skal ikke gå for lenge slik at marengsen blir "tørr" og porøs. Den skal fortsatt ha blanke og myke topper.
- Sikt mandelmel og melis i marengsen, og rør inn med en slikkepott. Ha eventuelt i sterk konditorfarge som tykk gelfarge. (Flytende konditorfarge er for svak og kan ødelegge røren) Rør sammen til røren blir tykk og flytende. Test om røren er passe flytende ved å la røren renne av slikkepotten. Røren skal være akkurat flytende nok til å renne langsomt og tykt av slikkepotten.
- Ha massen i en sprøytepose med en rund tipp. Lag runde makroner (ca. 3-4 cm i diameter) på et stekebrett med bakepapir. Har du en silikonmatte, legg gjerne denne under bakepapiret. Eller, bruk dobbelt bakepapir (har du en makronmatte, så bruk gjerne denne). Da sprekker ikke makronene så lett under steking. La det være litt avstand mellom dem da de flyter litt ut.
- La makronene ligge i romtemperatur i 45-60 minutter slik at de blir litt tørre på overflaten og det er mulig å ta forsiktig på dem uten å få masse på fingeren. Dette er viktig for å få den karakteristiske “foten” nederst på makronene. Forvarm i mellomtiden ovnen til 150 grader varmluft.
- Stek midt i ovnen i 12-14 minutter, til makronene har løftet seg opp og fått de små “føttene” med bobler under seg.
- La de kjøle seg ned på brettet før du løfter dem av. Makronene kommer til å sitte fast på brettet når de er varme, så det er viktig å avkjøle dem på brettet.
Sitronkrem
- Lag sitronkrem mens makronene avkjøler seg. Finhakk den hvite sjokoladen og ha over i en skål sammen med sitronskall. Varm opp fløte på medium varme til det ryker, og hell over sjokoladen. La stå i et par minutter og rør sammen til en glatt sitronsaus. Rør til slutt inn litt og litt av sitronjuicen. La stå i romtemperatur til den er en tykk krem. Du kan også avkjøle den i kjøleskapet, men pass på å røre i den med jevne mellomrom og ikke la den stivne. Den er perfekt å sprøyte når den er en tykk krem med myke topper.
- Sorter makronene i par som passer sammen i størrelse. Ha sitronkremen i en sprøytepose, ha litt krem på undersiden av en makronene, ca 1 ts og klem lett sammen med den andre makronen som passer. Ha makronene over i en lufttett boks, legg dem inntil hverandre og på høykant. (Hvis kremen flyter litt ut kan du la de ligge i kjøleskapet til kremen har stivnet, og så sette ha de over i en boks). Sett på et tett lokk og ha boksen i kjøleskapet i et døgn. Da trekker fuktigheten fra kremen ut i makronene og du får det lekre sprø skallet ytterst i makronene, og en myk og saftig kjerne. Hvis de fortsatt er harde etter en natt, kan du legge noen båter med sitron i boksen og la makronene trekke til seg fuktigheten fra den.
- Tips: Hvis man ønsker mønster på lokkene kan man ta til side ¼ av den hvite røren og farge resten av røren gul. Sprøyt ut litt makroner i mindre størrelse og ha ½ ts med den ufargede røren midt på hver makroner. Bruk en tannpirker for å blande de to fargene grovt sammen. (teksten fortsetter med tørking og steking.)