Tomatbrød med surdeig
Tomatbrød bak med surdeig, tomater og godt krydder er et vidunderlig syn. Foruten at brødet har en flott farge, smaker det veldig godt. Tomatbrød passer ypperlig å servere til tapas eller til koldtbordet.
porsjoner1
Ingredienser
- 1 ts salt
- 900 g hvetemel
- 1 ss Idun Mors hjemmebakte - Ferskere bakst (valgfritt)
- 25 g Idun Mors hjemmebakte - Fersk gjær original
- 1 pose Idun Mors hjemmebakte - Surdeig av fullkornshvete
- 2,5 dl kaldt vann
- 2 ts honning eller lys sirup
- 1 boks hakkede tomater
- 1 ss hakket frisk basilikum
Topping:
- 10 stk små cherrytomater - (deles i to)
- 2 stk store hvitløksbåter som deles i skiver
- 1 ss hakket frisk basilikum + noen dråper olivenolje og flaksalt.
Fremgangsmåte
- Ha vannet i en bakebolle for kjøkkenmaskin. Ha i smuldret fersk gjær og den bakeklare surdeigen, rør rundt og la det løse seg opp i vannet. Ha deretter i mel og hakkede tomater fra boks. Elt deigen smidig med eltekrok i ca. 10 minutter før du tilsetter saltet. Elt deigen ytterligere i 5 minutter til deigen slipper bakebollen. Om du elter deigen for hånd, må du elte deigen litt lenger.
- La deigen ligge i bakebollen og dekk den til med plast. La deigen forheve i 90 minutter.
- Velt deigen over på en ren kjøkkenbenk og brett inn kantene mot midten. Snu deigen slik at den legger den med skjøten ned. Form til et rundt brød og legg over i en oljet langpanne.
- Del cherrytomatene i to halve biter og trykk de litt ned i deigen på brødet. Dryss over hakket frisk basilikum og hvitløksbåter skåret i skiver. Ha til slutt noen dråper med olivenolje på toppen av brødet.
- Dekk til brødet med kjøkkenhåndklede eller plast og la brødet heve til dobbelt størrelse i ca. 40 - 60 minutter. Forvarm i mellomtiden stekovnen til 250 grader med vanlig over- undervarme.
- Dryss litt havsalt på brødet og sett det inn på nederste rille i ovnen. La brødet steke i 10 minutter og senk deretter temperaturen til 220 grader og stek det videre i ca. 30 minutter. Ta gjerne temperaturen på brødet hvis du har en temperaturmåler. Brødet er ferdig stekt når kjernetemperaturen er 98 grader. Avkjøl brødet på rist etter steking.
Tips og triks
Skal du bake brødet dagen innen det skal serveres, er det lurt å ha i bakehjelpemiddelet "Ferskere bakst" - da holder brødet seg fersk og fint til dagen etter.