Kardemommeboller som er minst like saftige og gode som de svenske kardemommebollene! Underveis i bakingen kan man undre seg over de store mengdene med kardemomme, men det er ikke en skrivefeil: med denne oppskriften får du skikkelig smakfulle kardemommeboller - akkurat slik vi liker dem!
Ha alle ingrediensene til hvetedeigen i en kjøkkenbolle som hører til kjøkkenmaskinen, og elt på lav hastighet i 5 minutter. Øk hastigheten noe og elt i 10 minutter til, til du har en blank og elastisk deig som løsner fra bollen, det gjør ikke noe om den er litt løs. Den vil bli noe fastere under forheving.
Dekk med en tallerken eller plastfolie og hev til dobbel størrelse. Ca 1 time.
Kok opp sukker og vann på medium varme til sukkerert har smeltet. Hell over i en liten bolle og sett i kjøleskapet til avkjøling.
Ha litt mel på kjøkkenbenken og kjevlen deigen ut til den er ca 50x50 cm stor og ca 4 mm tykk. Bre smøret utover og strø over kardemomme, sukker og til slutt melis. Brett deigen i tre på langs. Som et brev som brettes i 3. Kjevle den brettede deigen ut til 70x30 cm.
Bruk en pizzakutter og skjær deigen i tynne strimler. Ca 1 ½ cm brede. Tvinn hver strimmel og kveil de rundt fingrene. Avslutt med å dra enden over toppen av bollen og klem den under bollen. Legg bollene i muffinsformer av papir og sett på stekebrett. Ved å bruke muffinsformer holder smør og krydder seg rundt bollene, og gjør de ekstra saftige. Dekk med plastfolie eller et rent kjøkkenhåndkle og la etterheve til dobbel størrelse. 1-2 timer.
Forvarm ovnen til 200 grader, over og undervarme. Pisk egget lett sammen og pensle bollene. Stek midt i ovnen i ca 10-15 minutter. Ta brettet ut av ovnen og pensle de varme bollene med sukkerlake. Dryss over sukker og grovmalt kardemomme og avkjøl på rist.