Search
Close this search box.

Kardemommeboller

Kardemommeboller som er minst like saftige og gode som de svenske kardemommebollene! Underveis i bakingen kan man undre seg over de store mengdene med kardemomme, men det er ikke en skrivefeil: med denne oppskriften får du skikkelig smakfulle kardemommeboller - akkurat slik vi liker dem!
Kardemommeboller
porsjoner30 boller

Ingredienser

Hvetedeig

  • 5 dl kaldt vann
  • 1150 g hvetemel
  • 200 g sukker
  • 200 g romtemperert smør
  • 15 g grovmalt kardemomme
  • 1 pk tørrgjær for søte deiger ( eller 50 g fersk gjær)
  • 1 ss luftigere bakst
  • 15 g salt
  • 1 egg

Sukkerlake

  • 1 dl sukker
  • 1 dl vann

Fyll

  • 400 g romtemperert smør
  • 25 g grovmalt kardemomme
  • 140 g sukker (2 dl)
  • 100 g melis (1,5 dl)
  • 1 egg til pensling

Topping

  • 40 g sukker
  • 3 ss grovmalt kardemomme

Fremgangsmåte

Hvetedeig

  • Ha alle ingrediensene til hvetedeigen i en kjøkkenbolle som hører til kjøkkenmaskinen, og elt på lav hastighet i 5 minutter. Øk hastigheten noe og elt i 10 minutter til, til du har en blank og elastisk deig som løsner fra bollen, det gjør ikke noe om den er litt løs. Den vil bli noe fastere under forheving.  
  • Dekk med en tallerken eller plastfolie og hev til dobbel størrelse. Ca 1 time.  
  • Kok opp sukker og vann på medium varme til sukkerert har smeltet. Hell over i en liten bolle og sett i kjøleskapet til avkjøling.  
  • Ha litt mel på kjøkkenbenken og kjevlen deigen ut til den er ca 50x50 cm stor og ca 4 mm tykk. Bre smøret utover og strø over kardemomme, sukker og til slutt melis. Brett deigen i tre på langs. Som et brev som brettes i 3. Kjevle den brettede deigen ut til 70x30 cm.  
  • Bruk en pizzakutter og skjær deigen i tynne strimler. Ca 1 ½ cm brede. Tvinn hver strimmel og kveil de rundt fingrene. Avslutt med å dra enden over toppen av bollen og klem den under bollen. Legg bollene i muffinsformer av papir og sett på stekebrett. Ved å bruke muffinsformer holder smør og krydder seg rundt bollene, og gjør de ekstra saftige.  
    Dekk med plastfolie eller et rent kjøkkenhåndkle og la etterheve til dobbel størrelse. 1-2 timer.  
  • Forvarm ovnen til 200 grader, over og undervarme. Pisk egget lett sammen og pensle bollene. Stek midt i ovnen i ca 10-15 minutter. Ta brettet ut av ovnen og pensle de varme bollene med sukkerlake. Dryss over sukker og grovmalt kardemomme og avkjøl på rist.  
Skriv ut oppskriften

Flere oppskrifter på søtbakst

  • Alle
  • Søtbakst
Alle
  • Alle
  • Søtbakst
Kanelruller med sjokolade

Kanelruller med sjokolade

Glutenfrie lussekatter

Glutenfrie lussekatter

Bringebærsnurrer på et fat, toppet med melisglasur og kakestrøssel

Bringebærsnurrer

Scroll to Top