Go Back
+ servings

Pepperkakeboller

Boller med smak av jul! 🎄 Pepperkakeboller er hveteboller bakt med den klassiske krydderblandingen man bruker i pepperkaker. Det gir gode pepperkakeboller med smak av jul. Lag gjerne et morsomt juletre av bollene, og ta med til juleavslutningen på jobb eller skole.
Pepperkakeboller med melis
porsjoner25

Ingredienser

  • 500 g hvetemel
  • 1/2 pose Idun tørrgjær for søte deiger
  • 1 ts Idun ferskere bakst (valgfritt)
  • 130 g melis
  • 0,5 ts kardemomme
  • 0,5 ts malt ingefær
  • 0,5 ts malt kanel
  • 0,5 ts malt pepper
  • 0,5 ts malt nellik
  • 0,5 ts salt
  • 1,5 dl kald melk
  • 1,5 dl kaldt vann
  • 100 g romtemperert smør

Pensling

  • 1 stk egg
  • 3 ss melk
  • 1 knsp salt

Fremgangsmåte

  • Ha alle ingrediensene i bakebolle på en kjøkkenmaskin. Elt deigen smidig med eltekrok i ca. 13 minutter på lav hastighet og 2 minutter på middels hastighet. Da har deigen fått et godt glutennettverk. Elter du deigen for hånd, må du beregne litt lenger eltetid. Forhev bolledeigen tildekket i ca. 30 minutter.
  • Del deigen i 11 like store deler og trill tilrunde boller. Legg over på et stekebrett med bakepapir. 1 bolle øverst, 2under, så 3 så 4. Avslutt med en bolle nederst og hold god avstand mellombollene, siden de vil heve sammen. Ca 2 cm mellom hver bolle.
  • Dekk til brettet med boller og etterhev i ca. 60 - 90 minutter, eller til bollene er dobbelt så store. Forvarm i mellomtiden ovnen til 200 grader med vanlig over- og undervarme.

Pensling

  • Visp ingrediensene lett sammen før pensling. Bollene kan pensles rett før steking eller med det samme de kommer ut av ovnen mens de ennå er varme. Pensles de før steking, får de en mørk gyllen farge. Pensles de etter, får bollene en mer jevn farge som er lysere.
  • Stek bollene i ca. 10 - 15 minutter eller til de har fått en gyllen farge over og under. Steketiden vil variere fra ovn til ovn, og på hvor store du lager bollene.

Tips og triks

Ved bruk av Idun ferskere bakst i oppskriften, vil pepperkakebollene holde seg ferske og fine lenger!

Serveringstips!

Server gjerne med litt melisglasur, kakepynt, sjokoladekuler eller godteri.
Skriv ut oppskriften