Pepperkakeboller
Boller med smak av jul Pepperkakeboller er hveteboller bakt med den klassiske krydderblandingen man bruker i pepperkaker. Det gir gode pepperkakeboller med smak av jul. Lag gjerne et morsomt juletre av bollene, og ta med til juleavslutningen på jobb eller skole. Les også: ÅRETS JULEBAKST

porsjoner25
Ingredienser
- 1000 g hvetemel
- 1 pose Idun Mors hjemmebakte - Tørrgjær for søte deiger
- 1 ss Idun Mors hjemmebakte - Ferskere bakst (valgfritt)
- 260 g melis
- 3 ts kardemomme
- 1 ts malt ingefær
- 1 ts malt kanel
- 0,5 ts malt pepper
- 0,5 ts malt nellik
- 0,5 ts salt
- 2,5 dl kald melk
- 2,5 dl kaldt vann
- 200 g romtemperert smør
PENSLING
- 1 stk egg
- 3 ss melk
- 1 knsp salt
Fremgangsmåte
- Ha alle ingrediensene i bakebolle på en kjøkkenmaskin. Elt deigen smidig med eltekrok i ca. 13 minutter på lav hastighet og 2 minutter på middels hastighet. Da har deigen fått et godt glutennettverk. Elter du deigen for hånd, må du beregne litt lenger eltetid. Forhev bolledeigen tildekket i ca. 30 minutter.
- Trill deigen til 18 store og 4 små boller, og legg på et stekebrett med bakepapir. Form de til et juletre (avhengig av hvor stort brett du har). Bollene må ikke ligge helt tett innpå hverandre. De må ha litt plass til å heve, både før og under steking.
- Dekk til brettet med boller og etterhev i ca. 60 - 90 minutter, eller til bollene er dobbelt så store. Forvarm i mellomtiden ovnen til 200 grader med vanlig over- og undervarme.
- Pensling:
Visp ingrediensene lett sammen før pensling. Bollene kan pensles rett før steking eller med det samme de kommer ut av ovnen mens de ennå er varme. Pensles de før steking, får de en mørk gyllen farge. Pensles de etter, får bollene en mer jevn farge som er lysere.. - Stek bollene i ca. 10 - 15 minutter eller til de har fått en gyllen farge over og under. Steketiden vil variere fra ovn til ovn, og på hvor store du lager bollene.