Brød uten gjær
Hvordan lage brød uten gjær? Brød uten gjær tar litt tid å bake. Her lager vi en fordeig som skal stå i 24 timer innen man fortsetter å lage deigen.

porsjoner2
Ingredienser
Dag 1 - Fordeig
- 50 g hvetemel
- 50 g sammalt rugmel (fin)
- 1 dl kaldt vann
- 10 g hjemmelaget surdeigskultur
Dag 2 - Deig
- 390 g kaldt vann
- 450 g hvetemel
- 150 g sammalt hvetemel (fin)
- 1,5 ts salt
- 50 g gresskarkjerner
- 1 ts flytende honning
Fremgangsmåte
Dag 1 – Fordeig
- Bland ingrediensene i en bakebolle, dekk til med plast og la stå på kjøkkenbenken i ca. 24 timer.
Dag 2 – Deig
- Rist gresskarkjernene i en stekepanne, tilsett honning og rør rundt. Avkjøl blandingen etter steking.
- Ha de tørre ingrediensene i en bakebolle, unntatt saltet. Bland i ¾ av fordeigen fra dag 1 (ta vare på resten) og ¾ av vannet.
- Elt deigen sammen med eltekrok på lav hastighet i ca. 5 minutter. Dekk til bollen og la deigen hvile i ca. 30 minutter.
- Bland i saltet og resten av vannet, og elt deigen videre på middels hastighet i ca. 10 - 15 minutter. Tilsett gresskarkjernen mot slutten av eltetiden.
- Velt deigen over på en ren kjøkkenbenk. Stram deigen ovenfra og under med hendene til en rundt bolle. Dekk til og etterhev i ca. 1 time.
- Trykk deigen ut, og brett den sammen som en konvolutt. Dekk deigen til igjen og la den hvile i ca. 1 time til.
- Del deigen i to og form til runde brød og legg på stekebrett med bakepapir. Strø på litt mel, og dekk til brødene og etterhev i ca. 45 min. eller til dobbelt størrelse. Forvarm ovnen til 230 grader med vanlig over- og undervarme.
- Lag noen fine snitt i brødene med et skarpt barberblad eller en kniv. Sett stekebrettet på nederste rille i ovnen, hell i ca. 0,5 dl med vann i bunnen av ovnen og lukk døren igjen. Vanndampen gir brødet en ekstra fin farge på stekeskorpen.
- Stek surdeigsbrødene i ca. 30 - 35 minutter til de har fått en flott gyllen skorpe.
Tips og triks
Er du usikker på om brødene er ferdigstekt, dunk på undersiden av brødene med en finger. Får du en “hul” lyd, er brødet ferdig! Hvis ikke, kan det stekes litt lenger.
Relaterte oppskrifter
- Alle
- 17. mai
- 17. mai - Kaker
- 17. mai - Søtbakst
- Andre desserter
- Annen søtbakst
- Annet bakst
- Boller
- Brød
- Brød - Finbakst
- Brød - Grovbakst
- Brød - Småbakst
- Bursdag
- Bursdag - Kaker
- Dessert
- Desserter
- Desserter - Konfekt
- Drikke
- Enkle oppskrifter
- Farsdag
- Fastelavn
- Fint brød
- Formkake
- Formkaker
- Frokost
- Glutenfri
- Glutenfritt
- Gresskarpai
- Grunnoppskrift
- Halloween
- Halloween - Kaker
- Halloween - Søtbakst
- Helgekos
- Høst
- Høstbakst
- Hverdag
- Iskake
- Iskrem
- Jul
- Jul - Kaker
- Jul - Konfekt
- Jul - Søtbakst
- Kaker
- Knekkebrød
- Konfekt
- Kremkaker
- Litt sunnere
- Milkshake
- Morsdag
- Mousse og fromasj
- Ostekaker
- Pai og terter
- Pannekaker
- Påske
- Påske - Kaker
- Påske - Søtbakst
- Pavlova og marengs
- Pizza
- Pizza - Andre pizzaer
- Pizza - Deig
- Pizza - Dessertpizza
- Pizza - Hvit pizza
- Pizza - Italiensk pizza
- Pizza - Sauser og dressinger
- Pizza - Vegetar
- Restemat
- Rundstykker
- Sauser og dressinger
- Sjokoladekaker
- Skolestart
- Småkaker
- Snacks
- Sommer
- Søtbakst
- Surdeig
- Vafler
- Valentines
- Valentines - Kaker
Alle
- Alle
- 17. mai
- 17. mai - Kaker
- 17. mai - Søtbakst
- Andre desserter
- Annen søtbakst
- Annet bakst
- Boller
- Brød
- Brød - Finbakst
- Brød - Grovbakst
- Brød - Småbakst
- Bursdag
- Bursdag - Kaker
- Dessert
- Desserter
- Desserter - Konfekt
- Drikke
- Enkle oppskrifter
- Farsdag
- Fastelavn
- Fint brød
- Formkake
- Formkaker
- Frokost
- Glutenfri
- Glutenfritt
- Gresskarpai
- Grunnoppskrift
- Halloween
- Halloween - Kaker
- Halloween - Søtbakst
- Helgekos
- Høst
- Høstbakst
- Hverdag
- Iskake
- Iskrem
- Jul
- Jul - Kaker
- Jul - Konfekt
- Jul - Søtbakst
- Kaker
- Knekkebrød
- Konfekt
- Kremkaker
- Litt sunnere
- Milkshake
- Morsdag
- Mousse og fromasj
- Ostekaker
- Pai og terter
- Pannekaker
- Påske
- Påske - Kaker
- Påske - Søtbakst
- Pavlova og marengs
- Pizza
- Pizza - Andre pizzaer
- Pizza - Deig
- Pizza - Dessertpizza
- Pizza - Hvit pizza
- Pizza - Italiensk pizza
- Pizza - Sauser og dressinger
- Pizza - Vegetar
- Restemat
- Rundstykker
- Sauser og dressinger
- Sjokoladekaker
- Skolestart
- Småkaker
- Snacks
- Sommer
- Søtbakst
- Surdeig
- Vafler
- Valentines
- Valentines - Kaker