Search
Close this search box.

Bakerens hemmelighet

Hvorfor blir bakerens bakervarer ofte store, luftige og har lenger holdbarhet enn det du baker selv?

Bakerens hemmelighet - nystekte brød og rundstykker bakt med bakehjelpemidler.

Hemmeligheten bak luftig gjærbakst med lang holdbarhet

Vi kan røpe bakerens hemmelighet med å si at mange bruker noe som heter bakehjelpemidler i baksten sin. Det er flere årsaker til det, men den største grunnen er at du skal få kjøpt gode, ferske brød og boller som ikke blir tørre innen kort tid.

Ikke alle bakere bruke bakehjelpemidler i baksten sin. I mindre bakeriutsalg “går det som varmt hvetebrød”, og da er det ikke et behov for bakehjelpemidler som for eksempel skal gi lenger holdbarhet. Der produseres det på løpende bånd og man får nystekte produkter hele dagen.

Brød til dagligvarebutikker produseres om natten og blir levert om morgenen. Denne gjærbaksten kan fort blir tørr utover dagen og derfor vil bruk av bakehjelpemidler bidra til både luftigere ferskere bakst som holder gjerne i flere dager.

 

Nå kan alle bake med “bakerens hemmelighet.” Slik fungerer Ferskere og Luftigere bakst:

 

Luftigere og ferskere bakst

 

 

Idun Mors hjemmebakte – Luftigere bakst

Produktet består hovedsakelig av hvetemel, askorbinsyre og enzym. Hvetemelet fungerer som en bærer av de små mengdene med askorbinsyre og enzym.

Enzymene i dette produktet har den egenskapen at de bryter ned stivelse, slik at gjæren enklere får tilgang til næring. Gjæren produserer dermed raskere og mer CO2, og det er denne gassen som gjør at deigen hever. Askorbinsyren sørger for at det blir flere og sterkere bindinger i glutennettverket. Deigen blir derfor bedre i stand til å holde på den økte mengden CO2. Det er kombinasjonen av dette som gir luftigere bakst. Hvetemelet i produktet gjør det mulig å dosere riktig mengde enzymer og askorbinsyre i baksten. Enzymer er ellers meget konsentrerte, og ville uten hvetemelet vært umulig å dosere riktig.

 

Idun Mors hjemmebakte – Ferskere bakst

Dette produktet består av hovedsakelig hvetemel som fungerer som en bærer av små mengder med enzym, hvetegluten og askorbinsyre. Uten hvetemelet ville de vært umulig å dosere de små mengdene med enzym, hvetegluten og askorbinsyre riktig i deigen.

Hvetegluten og askorbinsyre har i oppgave å gi deigen økt stabilitet, samt styrke evnen til å holde på fuktigheten. Enzymer er katalysatorer som får de naturlige reaksjonene i deigen til å skje raskere og oftere, samt påvirke stivelsen til å kunne holde bedre på væsken som tilsettes deigen. Kombinasjonen av enzymer, askorbinsyre og hvetegluten gjør at uttørringen av baksten etter steking forsinkes. Det er derfor vi sier at produktet sørger for å beholde den nybakte følelsen lenger.

“Brødene med ferskere bakst holder seg spenstige, kjennes saftigere og smuler ikke så mye som brødene uten ferskere bakst.” – Din Side 2015

 

Gjennomført test av produktene

“Bakehjelpemiddelet som virker” – Din Side 2015
Test av Luftigere og Ferskere bakst – Bakelyst 2015

 

Ferske boller til dagen etter

Bakehjelpemidlene du får kjøpt i dagligvarehandelen er til for å hjelpe hjemmebakeren med noen vanlige utfordringer.

For å få et vellykket bakeresultat, må man selvsagt ikke bruke vår bakehjelpemidler – dette handler om hvor erfaren du er som baker. For den som ikke baker så ofte, er det ikke alltid like lett å få store luftige brød og boller. Skal du for eksempel bake boller til bursdagen i morgen, kan du med fordel senke skuldrene og bake de dagen, hvis du tilsetter deigen Ferkere bakst. Bollene vi da holde seg ferske og fine til dagen etter.

Brød- og søt gjærbakst som holder seg ferskt og godt i 2-3 dager, hvem vil ikke ha det?

Andre baketips

Scroll to Top