Search
Close this search box.

Konvertering av kakeformer

Konvertering av kakeformer er ikke alltid like lett, og det kan være frustrerende å ha en oppskrift man vil bake uten å ha det utstyret som trengs.

konverting av kakeform

Har du kun en type rund kakeform, men i oppskriften står det at man skal bruke en firkantet form eller kanskje til og med en større eller mindre form enn hva du har tilgjengelig – hva gjør du da?

Opp– eller nedskalering av oppskrifter i runde former

Vil du lage en større eller mindre kake enn det som står i oppskriften, men ikke helt vet hvor mye du skal multiplisere oppskriften opp med for et vellykket resultat?
Eksempel:

Hvis kaken i en oppskrift skal bakes i en rund kakeform som er 24 cm i diameter og formen er 6,5 cm høy, må du multiplisere opp hver enkel ingrediens med 1,2 for å fylle en større form på 26 cm i diameter. Da blir kaken like høy etter steking som om du brukte en form på 24 cm.

Når ingredienser multipliseres opp eller ned, må egg avrundes av til nærmeste hele egg. Ett mellomstort egg veier gjennomsnittlig ca. 55 gram uten skall.

Opp- eller nedskalering av kakeoppskrifter med runde former i tekst.
Når du skal opp– eller nedskalere firkantede kakeformer, blir utregningen slik:
Opp- eller nedskalering av kakeoppskrifter med firkantede former i tekst.

Rund til firkantet kakeform

Hvis oppskriften sier du skal bruke en rund kakeform, men du vil lage den i en firkantet, skal kaken stekes på samme temperatur og ha samme steketid. Men, som tommelfingerregel inneholder en firkantet kakeform ca. 25 % mer rom enn en rund form av “samme størrelse”.

Høyden på kaken etter steking i en firkantet form, vil bli noe lavere enn om den er stekt i en rund form.

Her ser du hvilke former som tilsvarer hverandre i størrelse:

Konvertere fra rund til firkantet kakeform

Rund kakeform til langpanne (stor)

Vil du bake en kake i stor langpanne er det lett å tenke at man dobler oppskriften. Det er ikke alltid det er slik, for det kommer an på hvor stor den runde formen i den opprinnelige oppskriften er. Du må også tenke på at høyden på en rund kakeform vanligvis er høyere enn i en langpanne.
Eksempel:

Hvis oppskriften sier den skal bakes i en rund form som er 24 cm, kan du regne med at denne formen omtrent 6,5 cm høy. For å fylle en stor langpanne på 30 x 40 cm, må alle ingredienser multipliseres med 1,5 for å fylle langpannen.

Vær oppmerksom kaken som er stekt i langpannen ikke blir særlig høyere enn langpannen selv (ca. 3,5 cm høy). Det er også godt mulig at temperatur og steketid samtidig må justeres. Se skjema på dette lenger ned på siden.

Når ingredienser multipliseres opp eller ned, må egg avrundes av til nærmeste hele egg. Ett mellomstort egg veier gjennomsnittlig ca. 55 gram uten skall.

Rund kakeform til stor langpanne

Rund kakeform til liten langpanne

Skalering av ingrediensene blir litt annerledes hvis du skal skalere fra en rund kakeform til en liten langpanne som er 30 x 20 cm. De mindre langpannene er ofte høyere enn langpannen som følger med stekeovnen din og utregningen blir derfor annerledes.

Husk fremdeles at når ingredienser multipliseres opp eller ned, må egg avrundes av til nærmeste hele egg – ett mellomstort egg veier gjennomsnittlig ca. 55 gram uten skall.

Rund kakeform til liten langpanne i tekst.

Grader og steketider

Det finnes utallige typer med komfyrer på markedet og alle steker litt forskjellig. Av den grunn er oppskrifter som regel oppgitt med omtrentlige steketider. Det må være en slingringsmonn å gå på. Vår anbefaling er å bli kjent med din egen komfyr.
Steke-kake-på-riktig-temperatur-i-ovnen

Steketid langpanne vs. rund form

Langpannekaker bør helst stekes på lavere varme enn en liten kakeform. Det tar tid før temperaturen når midten av kaken, så vårt råd er å bruke temperaturen og steketiden som er i oppskriften. Sjekk gjerne om kaken er ferdig stekt mot slutten av steketiden for å sikker. Dette gjelder uansett form og størrelse. Bruk den klassiske metoden med å stikke en strikkepinne eller en liten spiss kniv i midten av kaken og trekk den ut igjen. Er det kakerøre igjen på pinnen eller kniven når den trekkes ut igjen, er kaken ikke ferdig stekt. Men, det finnes unntak – noen kaker skal gjerne ha litt kakerøre igjen på pinnen for ikke å bli for tørr. 

Man kan også trykke lett ned i midten av kaken. Om nedtrykket løftes opp igjen, er kaken ferdig stekt. Vær oppmerksom på at dette skjemaet er veiledende, og ikke skrevet i stein. Noen kaker trenger lenger steketid og andre mindre. Hvor lang tid en kake må stekes, kommer an på ingrediensene i oppskriften og mengden kakerøre som er i formen – så følg med på kaken underveis mens den stekes. 

En rund eller firkantet kake stekes vanligvis med vanlig over- og undervarme på midterste rille i ovnen. Langpannekaker kan stekes på nederste rille.

Grader og steketider i tekst.

Steketid for sukkerbrød

Sukkerbrød brukes vanligvis i bløtkaker og marsipankaker, men oppskriftene kan variere. Steketiden for et sukkerbrød, er avhengig av størrelsen på formen som oppskriften er til – følg derfor oppskriften nøye.
Sukkerbrød

Håper med dette at vi har gitt deg noen gode råd til hvordan opp- eller nedskalere kakeoppskrifter og hvordan konvertere til andre kakeformer. Ha i minnet at dette er veiledende opplysninger og at hver enkelt oppskrift er unik – så følg oppskriften for best resultat.

Andre baketips

Scroll to Top